Barncancergalan – det svenska humorpriset

Galenskaparna och After Shaves fina hyllning till Gösta Ekman: ”Hedrande”

Av: 

Mathilde Albinsson

NÖJE

För första gången någonsin delades Hederspriset till Gösta Ekmans minne ut på ”Barncancergalan – det svenska humorpriset”.

Galenskaparna och After Shave kammade hem priset.

– Det känns hedrande, jättefint och himla rörande, säger Knut Agnred.

Hederspriset till Gösta Ekmans minne, tilldelas en person, duo eller grupp som har haft stort inflytande inom svensk humor.

Under måndagens Barncancergala delades utmärkelsen för första gången någonsin ut till Galenskaparna och After Shave.

– Det känns hedrande, jättefint och himla rörande. Det var väldigt fint, säger Knut Agnred.

– Det är väldigt speciellt. Gösta Ekman var en fantastiskt fin man. Om han var och tittade på oss så kom han alltid fram och berömde: ”Ni är så duktiga”, han pushade alltid oss. Så det känns jättekul, fyller Jan Rippe i.

”Nu ställs det ju krav”

De beskriver Gösta Ekman som ett ”komiskt geni”.

– Det var vår största komiker genom tiderna, tycker jag. Så var han ju skådespelare också och där var han ju inte dålig heller. Han var en fantastisk skådespelare – och regissör också, säger Claes Eriksson och fortsätter:

– Det är härligt bara att få nämnas i samma mening som honom.

Priset ska de förvalta genom att fortsätta vara roliga ett bra tag framöver, berättar de. Just nu är humorgruppen aktuella med föreställningar i Göteborg och Stockholm av omtyckta tv-serien ”Macken”.

– Sen blir det nya äventyr, säger Anders Eriksson lite hemlighetsfullt.

– Vi kommer ju inte sluta på något sätt genom att vi får ett pris. Nu ställs det ju krav också. Nu kan man inte göra vad som helst, säger Per Fritzell skämtsamt.

Sorgen efter Peter Rangmar: ”En stor saknad”

Men mitt i alla glädje har kvällen även varit tung, berättar de.

– Samtidigt i all ära att vinna det här fina priset så är det jättetungt att se de här inslagen och höra allting. Man tänker på de här familjerna som är drabbade. Det är blandade känslor.

Kvällen har även varit en påminnelse om när de förlorade vännen och gruppmedlemmen Peter Rangmar. Det har gått 20 år sedan han gick bort i hudcancer endast 40 år gammal.

– Man blir påmind om det väldigt tydligt här. Det är längesedan nu, men det är fortfarande en stor sorg och saknad. I de här klippen vi såg, så ser vi ju hur bra Peter var och hur mycket han tillförde. Det blir extra påtagligt eftersom det också var cancer. Det är en förfärlig sjukdom, säger Claes Eriksson, men lägger till:

– Men det var kul att höra att det blev så pass bra resultat och att det går framåt. Det är hoppingivande, säger Claes Eriksson.

Galakvällen resulterade i 9000 nya barnsupportrar, vilket på sikt uppskattas generera 75 miljoner kronor till barncancerforskningen.

Hur tänker ni kring att man blandar humor och allvar i en gala på det här sättet?

– Vi har själv upplevt väldigt många gånger när vi kör våra föreställningar att det ofta är många, både barn och gamla, som är sjuka som ser på oss för att bli roade. Det är rörande när man glädjer folk som har det väldigt väldigt svårt. Det är inte alls konstigt att man förenar de båda sakerna. Det här är ju otroligt viktigt att uppmärksamma och kan man samtidigt skratta åt det så hjälper ju det till, säger Anders Eriksson.

Få ett roligare, intressantare, kärleksfullare och glittrigare Facebookflöde - följ Nöjesbladet på Facebook och bli allmänbildad på kuppen

ANNONS

Skicka en vacker bukett till mamma på mors dag – tips på lyxiga gåvor hittar du hos Interflora!

Extern länk från Interflora.se

Beställ nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Barncancergalan – det svenska humorpriset

Gösta Ekman