Arne Hegerfors

Arne Hegerfors: Finns nog ingen lyckligare sjukling

Av: 

Agnes Aronsson

NÖJE

SVT-profilen Arne Hegerfors har kämpat mot olika sjukdomar under flera års tid.

Nu går livet äntligen i rätt riktning.

– Jag kan nog inte tänka mig att det finns någon lyckligare sjukling än vad jag är, säger Arne Hegerfors till Nöjesbladet.

SVT-profilen och kommentatorn Arne Hegerfors, 74, drabbades av en kraftig hjärtinfarkt hösten 2011. Ett halvår senare fick han en stroke, och 2014 en tumör på hjärnhinnan. Det har varit en tuff tid, men i dag är Arne relativt återställd. Han svarade bra på strålbehandlingen, och i dag ser läkarna bara rester av tumören i hans hjärna.

– Jag går ju på kontroller någon gång i halvåret, så det är verkligen inte akut. De kollar bara att den där resten inte växer. De har nog strålat bort det värsta av den helt enkelt, säger han.

Tumören påverkade synen kraftigt, och i dag behöver han ledsagning för att röra sig ute. Han tillbringar mycket tid vilandes på hemmaplan. Även närminnet drabbades av cancern.

– Jag har väldigt svårt att redogöra för vad som händer i närtid. Jag kan bli påmind, men jag kan inte tala om för dig vad jag gjorde igår. Däremot vet jag väldigt väl vad som hände 1958 och 1970. Det som händer i närtid försvinner omedelbart. Jag kan nog tänka mig att jag har glömt det här samtalet om tio minuter, säger han.

Får stöd av Björn Skifs

Trots biverkningarna av tumören ser Arne Hegerfors många ljusglimtar i tillvaron, och vännen Björn Skifs, 70, är en av dem. Inte bara sedan han blev sjuk, utan genom livet. De blev goda vänner när de jobbade tillsammans i nöjesprogrammet ”Kryzz” i SVT under 80- och 90-talet.

– Jag har varit och tittat på Björn Skifs nya show två gånger, och varit på scenen till och med. Han har en gästartist i varje show, så det var ju jättetrevligt. Eller gäst kanske jag bara ska säga, eftersom jag knappast är artist, säger Arne.

Tack vare Björn Skifs och Bengt Palmers blev Arne Hegerfors en del i Stallbröderna, som är ett svenskt ordensällskap för skådespelare och nöjesprofiler. Han går regelbundet på deras möten, men för att ta sig dit behöver han hjälp, och någon skickas alltid för att hämta upp honom.

Bosse Parnevik inte minst har ställt upp fantastisk, det är rätt privilegierat att få Bosse Parnevik som ledsagare. Alla är fantastiskt snälla och hjälpsamma, säger Arne.

”Gifte mig med rätt kvinna”

Trots sjukdomarna säger Arne Hegerfors att han inte har lidit speciellt mycket, och ser livet och tillvaron som harmoniskt. Han kan inte längre gå på varken bio eller teater, eftersom det blir för mycket att ta in för synen, men att se på tv går bra, och det gör han mycket och gärna. Arne Hegerfors säger skämtsamt att det var rätt person som drabbades, för den nuvarande livsstilen var klar redan på förhand.

– Med ett lätt skratt säger min hustru att inte särskilt mycket har förändrats för jag ligger fortfarande och tittar på tv och det var huvudsysselsättningen även innan jag blev sjuk, säger han.

Arne Hegerfors återkommer flera gånger till sin tacksamhet över att ha frun Kerstin vid sin sida.

– Jag gifte mig med rätt kvinna, men det är ingen tvekan om att hon betyder enormt mycket, för utan henne så hade jag varit på ett sjukhem någonstans och legat och tittat i taket och inte haft den här känslan av att vara hemma och må bra på samma sätt. Så hon är ju fantastisk så som hon har ställt upp, säger Arne Hegerfors.

Även sonen Björn som i perioder har bott hemma under hans sjukdomstid är ett stort stöd, och höjdpunkten i tillvaron är de går ut på restaurang tillsammans.

– Så jag kan nog inte tänka mig att det finns någon lyckligare sjukling än vad jag är. Jag har det fantastiskt bra med tanke på vad jag har råkat ut för. Och jag kunde ju varit inlagd på något hem någonstans, men tack vare Kerstin och Björn kan jag leva ett liv som om jag vore frisk, säger Arne Hegerfors.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Hegerfors: ”Det var väldigt realistiskt”
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Arne Hegerfors

Björn Skifs

Teater