Claes Eriksson förlåter inte Alex Schulman

Claes Eriksson kan inte förlåta Alex Schulman.

Anledningen: En Aftonbladet-krönika som Schulman skrev 2008.

– Det gjorde mig så ledsen, besviken och förbannad, säger han i podcasten ”Nemo möter en vän”

I ”Nemo möter en vän” får Claes Eriksson, 66, i uppdrag att beskriva ett antal kända svenska personligheter med ett ord. När Nemo Hedén nämner Alex Schulmans, 41, namn, svarar Eriksson snabbt: ”Inte bra”.

– Jag tycker inte om Alex Schulman, och det är ömsesidigt. Jag tycker om de som tycker om mig, säger Claes Eriksson i podcasten.

Anledningen bottnar i den sex år långa rättegångsprocess som regissören förde mot TV4.

Vann seglivad rättegång mot TV4

Claes Eriksson anmälde kanalen för att ha visat reklam i hans film ”Hajen som visste för mycket”. Enkelt sammanfattat handlade det om att man inte får bryta konstnärliga verk utan upphovsmannens tillstånd. Regissören fick rätt i alla instanser, som menade att TV4 kränkt Eriksson. I en krönika i Aftonbladet från 2008 kommenterade Alex Schulman beslutet.

”Kan någon snälla visa mig var man hittar den konstnärliga egenarten i den filmen? Vad är konstnärligt? Vad är egenartat? Jag tittar och tittar men ser bara göteborgare som ramlar och trubbig förväxlingskomik”, var några av de saker man kunde läsa i Schulmans krönika.

– Han skrev en väldigt, väldigt tråkig artikel efter vår process mot TV4 som jag inte kan förlåta honom för, säger Claes Eriksson.

Besviken på Alex Schulman

Regissören beskriver artikeln som ”enfaldig”.

– Han hade den dåliga smaken att hitta en infallsvinkel som inte hade med det hela att göra. Det var någonting om att filmen jag gått till domstol med inte hade konstnärlig verkshöjd så den skulle inte omfattas av upphovsrättslagen.

Claes Eriksson säger att han är besviken på Schulmans agerande.

– Det gjorde mig så ledsen, besviken och förbannad. Vi hade lagt ner så mycket jobb, jag tyckte det var onödigt. Det var för hans skull också, upphovsrätten innefattar ju även honom, han är ju journalist och författare.

Nöjesbladet har sökt Alex Schulman för en kommentar.

Publisert:

LÄS VIDARE