Sluter fred efter stora släktfejden: ”Ohälsosamt hat”

Schulman och Lagercrantz pratar ut i tv-program

David Lagercrantzs pappa och Alex Schulmans morfar har varit bittra fiender.

I ”Fest hos Bindefeld” sluter David Lagerkrantz och Alex Schulman fred.

– Vi är lite som Romeo och Julia, säger David Lagercrantz i programmet.

Under Alex Schulmans uppväxt har han fått höra sin morfar, Sven Stolpes, ilskna ord om Olof Lagercrantz, pappa till författaren David Lagercrantz. Sedan länge pågår en fejd mellan Schulmans och Lagerkrantz släkter.

I tv-programmet ”Fest hos Bindefeld”, är både Alex Schulman och David Lagercrantz gäster och väljer att prata om den infekterade historien, som de båda benämner som ’känslig’.

– Min morfar var livsfiende med din pappa, Olof Lagercrantz. Det var ju ett ohälsosamt hat som min morfar kände. Han skrev ju en hel bok om Olof. Det var ett karaktärsmord där han då skrev fruktansvärda saker, säger Alex Schulman i programmet.

”Blev märklig”

Anledningen till ilskan ska vara att Olof Lagercrantz haft en romans med Schulmans mormor samtidigt som hon var tillsammans med Schulmans morfar, Sven Stolpe. Något Stolpe fick reda på.

– Jag minns också från min tid vid middagarna när morfar var i livet att när Olof Lagerkrantz kom på tal blev han mörk och märklig. Först höll han en lång harang om vilken idiot och obegåvad nolla Olof var. Sen gick han från bordet, säger Schulman.

Sluter fred

David Lagercrantz konstaterar också att hans pappa och Schulmans morfar hade väldigt olika åsikter när det gällde politik. Sedan bestämmer han sig för att urbringa en freds-skål.

– Olof drog sig till vänster. Sven Stolpe var katolik och höger så de var totala motsatser. Vi är lite som Romeo och Julia. Fiendeätter som nu sitter och skålar även om mitt glas nu tillfälligt är fullare. Skål för det Alex. Vi ska väl inte bli fiender. Skriv ingen bok om mig. Du får håna mig i en krönika, det räcker. Skål, säger David Lagercrantz i programmet.

Nöjesbladet har sökt Alex Schulman och David Lagercrantz.

”Fest hos Bindefeld” sänds på kanal 5 klockan 20:00 på torsdag.

Publisert:

LÄS VIDARE