Mejla

Jan-Olov Andersson

Efter Guldpalmen ligger filmvärlden öppen för Ruben

Publicerad:
Uppdaterad:

CANNES. När Ruben Östlund vinner Guldpalmen på världens finaste filmfestival, ligger filmvärlden öppen för honom.

Med stor sannolikhet tror jag dock att han kommer att nobba Hollywood och i stället göra internationella filmer på sina egna villkor.

1 av 8 | Foto: Pascal Le Segretain / GETTY IMAGES
Ruben Östlunds segervrål i Cannes.

Man kan argumentera för och emot vad som är störst:

Att vinna en Oscar eller Guldpalmen i Cannes?

Vinner man en Oscar, har man förmodligen gjort en lite bredare film, fast med ett allvar i botten, som går hem hos en stor publik. Som Hannes Holms ”En man som heter Ove”, som blev en av fem Oscarsnominerade utländska filmer tidigare i år, dock utan att vinna. Hannes Holm är, vad jag förstår, ändå på väg mot sin första Hollywoodfilm när han har spelat in sin Ted Gärdestad-biografi.

Vinner man en Guldpalm, har sannolikt ambitionen varit lite annorlunda. De filmer som tävlar här är (ganska ofta) allvarligare, tacklar angelägna ämnen, är inte alltid så publikfriande.

Bland Guldpalmsvinnarna från de senaste tio åren finns filmer från Frankrike, Thailand och Turkiet som, om vi ska överdriva lite grann, knappt har setts av en människa sedan regissörerna tog emot sina Guldpalmer.

Kan diktera villkoren nu

Ruben Östlund är den typ av regissör som Cannes-festivalens chef Thierry Frémaux måste ha älskat att ”odla fram”. Först i sidosektionerna, nu i huvudtävlingen, där han alltså vann finaste priset direkt.

Ruben är den typ av regissör som förstår att film är ett massmedium, att man måste kommunicera med den breda publiken, att man kan berätta något mer eller mindre allvarligt med humor.

Därför har ”The square”, satiren om den moderna konstvärlden, men som också handlar om så mycket mer kring människorna i dagens samhälle, gått hem hos de allra flesta här i Cannes.

Jag tror definitivt att Ruben kommer att göra internationella filmer de närmaste åren. Och med Cannes-priset, och det faktum att filmen har sålts till de flesta länder runtom i världen, har han en plattform (samma namn som hans filmbolag…) där han hyfsat väl kan diktera villkoren själv.

Egna personligt färgade historier, kryddade med Hollywoodkändisar i rollistan.

Eller mer storslagna och svindyra Hollywoodfilmer, fast med en Ruben-twist.

Men först får han landa med sin Guldpalm.

Som svensk är det rätt häftigt att få sätta punkt för skriverierna om årets Cannes-festival, samtidigt som staden Cannes fyrar av ett gigantiskt fyrverkeri till årets svenska Guldpalmsvinnares ära…

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:

LÄS VIDARE