Kantorn om skrällen i ”Talang”: Ska sjunga sjukt höga toner

Knepet som tog honom till final – näsan

Kantorn gick vidare till Talang-final efter en svettig semifinal.

För Nöjesbladet avslöjar han om hemligheten bakom sin speciella sångteknik – och hur han ska vässa sitt finalframträdande.

– Jag tror att jag måste kanske göra något som jag aldrig har gjort förr, berättar han.

Fredrik Lexfors, eller ”Kantorn” som han har kommit att bli med hela Talang-Sverige, knep den andra finalplatsen efter lördagens rafflande semifinal.

Men själv har den yvige operasångaren inte riktigt hunnit smälta resultatet när Nöjesbladet når honom på telefon.

– Det känns hur bra som helst, men inte väntat någonstans faktiskt.

I ett startfält präglat av sång och dans, tror Kantorn att hans segertrick ligger i den humoristiska anspelningen.

– Det kanske är något nytt det här, med sången och det lite knasiga kan jag tänka.

Sjöng opera på hoverboard

Kantorn började sin Talang-resa genom att swisha in på scenen på en hoverboard. Han sjöng opera och toppade sitt auditionframträdande med att kasta parmesanflingor på publiken. Juryn skickade honom vidare.

I semifinalen visar han än en gång prov på sin speciella sångteknik – den här gången med uppbackning av en egen liten gospelkör.

– Det var supertrevligt, säger han om sitt framträdande och fortsätter:

– Hur roligt som helst! Jag tror, när jag höll ut den längsta tonen där, att jag kunnat hålla ut den 30 sekunder till. Det var så mycket adrenalin som pumpade så jag tänkte att jag kunde hålla ut den hur länge som helst.

Hemligheten, avslöjar han, ligger i näsan.

– Jag lägger det mesta i näsan, där tycker jag att man har mest kraft, säger han och bränner av en vibrerande ton, svag till en början men som stiger i ett kraftigt crescendo, för att sedan avta och klinga bort.

– Och sedan likadant att jag byter vokal lite, det är kanske lite svårt att hänga med i texten, men det är för att det ska ligga bra klangmässigt. Jag sjunger bäst på i och e.

Du jobbar inte så mycket med magstöd då?

– Magstöd med, men framför allt att man lägger upp det i näsan för då kan man slappna av i halsen.

Sjunger sig själv till sömns.

Som den gode sångare Kantorn är, firar han finalplatsen med röstvård i form av sömn. Och med att sjunga sig själv till sömns.

– Jag ska hem och sova faktiskt, jag är supertrött, men jag är superglad och jag ska hem och jag tror jag ska sjunga en liten sång till eftersom jag är så glad, säger han och börjar nynna på Brahms vaggvisa.

Men sedan börjar planeringen av ett vasst finalnummer. Och kanske kommer Kantorn ta till ett helt nytt grepp – att sjunga ståendes.

– Jag tror att jag måste kanske göra något som jag aldrig har gjort förr. Jag brukar, för att min sångteknik ska funka bäst, stå på knä. Men jag kanske måste lämna det och röra mig mer.

Det låter riskabelt?

– Ja lite, men man måste ju riskera lite om man ska vinna.

Vad tror du om dina chanser att vinna Talang 2017?

– Jag tror kanske inte att jag kommer vinna om man ska vara helt ärlig. Jag tävlar ju mot massa begåvade människor, som slår volter och håller på. Jag fattar inte någonting.

Vad blir ditt ess i rockärmen bland alla konkurrenter?

– Jag tror väl att min hoverboard kanske ska tillbaka, som jag hade på audition och sen ska jag försöka sjunga sjukt höga toner.

Publisert:

LÄS VIDARE