Dragomir Mrsic: ”Vi gjorde ett av världens största rån i historien”

Skådesepelaren om 930-miljonerkuppen – och att barnen fick veta i skolan

avTorbjörn Ek

Publicerad:

Barnen fick veta om pappas kriminella förflutna i skolan.

Dragomir Mrsic ville hålla fängelsestraffet hemligt – men tvingades berätta efter succén i ”Snabba cash”.

– Så ringer de från skolan och säger att ”Max gråter jättemycket för de har sagt till honom att du är rånare och rymt från polisen”, säger han i ”Stjärnorna på slottet”.

Han hade hoppats hålla sitt förflutna hemligt så länge som möjligt för barnen. I ”Stjärnorna på slottet” berättar Dragomir Mrsic, 50, om hur hans son Maximilian fick veta i skolan att hans pappa suttit i fängelse för rån.

– Jag hade tänkt berätta för barnen när de var typ 12, eller hålla det från dem så länge det går. Så ringer de från skolan och säger att ”Max gråter jättemycket för de har sagt till honom att du är rånare och rymt från polisen”. Jag sätter mig i bilen direkt och åkte i full fart till skolan, säger Mrsic i programmet.

Värdetransportrån

Efter genombrottet i ”Snabba cash” i Sverige och därefter en roll mot Tom Cruise i ”Edge of tomorrow” och framgångsrika serier som ”Torpederna”, ”Bonusfamiljen” och ”Alex” har Dragomir Mrsic försökt att undvika att prata om sitt kriminella förflutna.

– Jag har fått jättemånga förfrågningar, både tv-program och annat, att prata om den kuppen, jag har aldrig velat det. Det är inte nånting jag är stolt över, det är lätt att det glorifieras om man pratar om det. Det här är första gången som jag pratar så här mycket om det, säger han.

1 av 2 | Foto: SVT
Dragomir Mrsic.

I programmet berättar han om hur han i 20-årsåldern gick från kassaskåpsstölder till att göra ”avancerade värdetransportrån och banker”. 1990 var han med vid det som kom att kallas 930-miljonerskuppen, när en värdetransport från Gotabanken tömdes på värdepapper värda nästan en miljard.

– Vi planerade och gjorde ett av världens största rån i historien. Min roll var att jag skulle köra bilen och de andra killarna tog pengarna. De gick in i garaget utklädda till byggarbetare, de gick in i värdetransporten och tömde det som fanns där i, sprang till mig och vi åkte vig och delade pengarna. Det var ju bra score så att säga, säger Mrsic i ”Stjärnorna på slottet”.

Levde utomlands på rymmen

Dagen efter lämnade han landet och levde under flera år på rymmen undan den svenska rättvisan. Samtidigt utvecklades dna-teknik som gjorde att Dragomir Mrsic kunde identifieras som en av rånarna. På flykt över hela världen höll han samtidigt kontakt med sin familj och en advokat.

– Då tänkte jag att det går inte. Det är inget kul att vara på rymmen, det är inget kul liv. Du måste lägga ner och byta livsbana. 1996 bestämde jag mig för att ta mitt straff. jag ringde och överlämnade mig. SÅ började rättegången och jag fick tre och ett halvt år. Vi var de första som dömdes på dna, säger Dragomir Mrsic i ”Stjärnorna på slottet”.

När han kom ut från fängelset utbildade han sig till personlig tränare och kampsportsinstruktör. Den vägen fick han också sina första filmroller. Men när han hyllades för sin insats i ”Snabba cash” 2010 kom hans förflutna i kapp honom, när flera tidningar också skrev om hans inblandning i 930-miljonerkuppen.

”Otroligt jobbigt för barnen”

För Nöjesbladet utvecklar Dragomir Mrsic hur det kändes.

– Jag mådde så klart inte bra. Det är det som alltid har varit, som när jag fick ”Snabba cash”-rollen så blev jag superglad, men då visste jag att det kommer granskas och komma fram. Så man fick aldrig riktigt ut glädjen, för just på grund av att nu kommer barnen få reda på det. På vilket sätt kommer de få reda på det? Kommer jag hinna berätta eller kommer nån annan hinna, säger han.

– Om det är jobbigt för mig vad är det då för grabben, eller dottern eller ditt barn. Det måste vara otroligt jobbig för dem. Det var bara att gå och försöka göra det bästa av det och hantera det. Han hade bra kompisar så det gick jättebra till slut, säger Mrsic om sonen.

”Stjärnorna på slottet” sänds i SVT1 lördag 28 december 20.00.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM