Ellinor Bjurström

Tv-profilens förtvivlan: Vill bara gråta när jag ser utslagen

Ellinor Bjurström från ”Unga mammor” om sin sjukdom

Av: 

Anna Shimoda

Hans Shimoda

NÖJE

Hon lider av den kroniska hudsjukdomen psoriasis.

Nu berättar ”Unga mammor”-profilen Ellinor Bjurström att den blivit värre och att medicinen inte längre hjälper.

– Jag vill bara gråta när jag ser utslagen, säger hon.

Fotomodellen och ”Unga mammor”-profilen Ellinor Bjurström, 25, lider av den kroniska hudsjukdomen psoriasis, något hon varit öppen med – på Instagram har hon vid flera tillfällen visat upp sina utslag.

Under måndagen publicerade hon ett känslosamt inlägg där hon berättar att sjukdomen har förvärrats rejält. Ellinor Bjurström visar också upp sina armar och ben där man kan se hur märkt hon just nu är av sin psoriasis.

”Jag vill så gärna vara stark och modig framför er. Jag vet hur mycket det hjälper er där ute. Men jag måste erkänna att sjukdomen har brutit ner mig nu. Trots mina sprutor så hjälper det inte. Det har blivit värre. Värre än på många år”, skriver Ellinor Bjurström bland annat och berättar också att hon enbart kollar efter långärmade tröjor i garderoben för att undvika folks blickar och kommentarer.

”Verkligen upp och ner”

”När jag är på den här nivån så tar jag åt mig av allt. Det enda jag önskar mig är att få vara som en vanlig person”.

När Nöjesbladet når Ellinor Bjurström hymlar hon inte med hur jobbig situationen är.

– Det är verkligen upp och ner. Jag har gått på en spruta som gjort att psoriasisen varit borta jättelänge. Men så bröt allt ut på en vecka. Läkarna vet inte varför, men det kan bero på en infektion i kroppen som halsfluss. Jag misstänker också att jag nyligen fick ett jättetidigt missfall. Det var ingen graviditet vi hade planerat, men jag har fått missfall förut så jag känner igen känslan. Är så fallet så kan kroppen vara stressad. Och den här tiden på året är den värsta när det är kallt och torrt ute. Så det kan vara många faktorer som spelar in.

Var det självklart för dig att publicera Instagram-inlägget?

– Jag tänkte jättemycket innan jag gjorde det. Det tog emot. Det är mycket lättare att visa sig stark och lägga upp grejer och berätta hur man SÅG ut. Men det är svårt att vara öppen och stark när man är mitt i det. Men jag vill göra det för att hjälpa andra, inte bara de som har psoriasis utan även sprida kunskap till dem som inte har det så man behandlar folk med hudsjukdomar bättre.

Utkastad från matbutiken

Vi ser att du har fått många kärleksfulla kommenterar av dina följare.

– Skoja inte. Jag har fått så otroligt mycket kärlek både från mina följare och influencer-kollegor. De har också delat inlägget vilket jag är jätteglad för. Det är så viktigt att sprida kunskap om psoriasis, säger Ellinor Bjurström men medger att det inte är helt lätt att ta till sig all kärlek.

– Även om jag på ett sätt tar till mig jättemycket finns tankarna som man brottas med tyvärr kvar. Jag mår fortfarande dåligt och vill bara gråta när jag ser utslagen. Det är jobbigt, hur mycket kärlek man än får.

Du har nekats massage och även blivit utkastad ur en butik på grund av din sjukdom?

– Ja. Jag blev utkastad från en livsmedelsbutik i Barcelona. Ägaren tyckte inte det var hälsosamt och sa ”det är bäst att du går ut härifrån” och så följde han med mig. Jag blev jättechockad och gick ut och grät. Jag kände mig som en liten ohyra och att samhället inte accepterade mig. Jag försöker trösta mig med att det handlar om okunskap, men det är inte okej att bete sig så.

Är det något du skulle vilja säga till läsarna?

– Jag kanske säger emot mig själv nu. Men var inte så hård mot dig själv. Jag skulle inte vara så hård mot andra som jag är mot mig själv. När jag har höga krav på hur jag ska känna och må så mår jag ännu sämre.

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Ellinor Bjurström

LÄS VIDARE

Kändisarnas kroniska sjukdomar

ÄMNEN I ARTIKELN

Ellinor Bjurström

Psoriasis

Unga mammor (tv-program)

Hudsjukdomar