Roland Janson

Vännerna och kollegorna om Roland Janson

”Väldigt rolig – alltid lite halvförbannad”

Av: 

Alex Hartelius

NÖJE

Skådespelaren Roland Janson är död.

Han sörjs nu av sina vänner och kollegor.

– Han hade en fantastisk personlighet och var enormt rolig, säger skådespelaren Ted Åström.

Roland Janson dog på tisdagsmorgonen efter en tids sjukdom, skriver Göteborgs-Posten.

Lasse Åberg, 79, minns när han och Roland jobbade ihop under inspelningen av ”Sällskapsresan” 1980.

– Han var perfekt i rollen som den arge direktören Gösta. Han hade en väldigt fin karisma. Han var intensiv. Otroligt intensiv. Och bestämd.

Han säger att de träffades några gånger efter inspelningen.

– Vi gjorde en jubileumsgrej med ”Sällskapsresan” när den fyllde... fan, nu är det 40 år sedan vi spelade in den, men när den fyllde 25 år gjorde vi en jubileumsgrej och då var han ju med. Sen har vi stött på varandra på stan, men han bodde i Göteborg så det blev inte så mycket, säger Åberg och fortsätter:

– Det är så många nu. Fan, det är inte klokt alltså: Kim Anderzon, Björn Granath, Roland Janson och Svante Grundberg. Det finns ingen ände på det, som att det går någon epidemi.

Melander: ”Väldigt rolig”

Kollegan och vännen Sven Melander, 71, lärde känna Roland Janson när de spelade in ”Sällskapsresan” ihop och han minns honom med värme.

– Det var en väldigt rolig människa, jävligt kul att ha runt omkring sig. Han var alltid lite halvförbannad på orättvisor och de gjorde han alltid upp med på ett jävligt vältaligt sätt, säger Sven Melander och fortsätter:

– När vi var på Kanarieöarna höll han på att skriva på en pjäs, ”Bänken”, som han och Weiron Holmberg repade om dagarna. Den hade sedan premiär i Göteborg och det var en fantastiskt bra pjäs. Han var en väldigt mångsidig herre. Väldigt duktig.

Åström: ”Fantastisk personlighet”

Ted Åström, 74, beskriver också Roland Janson som en väldigt rolig och slagfärdig person, som skrev egna pjäser och hade ett enormt vokabulär.

– Han hade en fantastisk personlighet och var enormt rolig. Vi umgicks en hel del under “Sällskapsresan” och sen var vi båda med i pjäsen “Gökboet”. Jag kände honom väldigt väl, så jag blev naturligtvis väldigt ledsen, säger Ted Åström.

Visste du om att han var sjuk?

– Nej, det visste jag inte.

Brunnberg: ”Ungdomlig”

Ulf Brunnberg, 72, och Roland Janson jobbade ihop under inspelningen av ”Jönssonligan på Mallorca”, 1989. Brunnberg säger att de hann hänga mycket under inspelningstiden och att de träffades några gånger i Göteborg.

– När man var i Göteborg hände det att man träffade honom och han hade en otrolig munsvada. Han var otroligt rolig och ungdomlig. Man blev underhållen av honom, säger Brunnberg.

Roland Janson blev 80 år.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Roland Janson

LÄS VIDARE

Sven Melanders liv i bilder

ÄMNEN I ARTIKELN

Roland Janson

Ted Åström

Sven Melander

Lasse Åberg

Ulf Brunnberg