Nöje

Kristallen slår tillbaka mot kritiken

Av: 

TT

NÖJE

Prisar tv-galan Kristallen verkligen det bästa inom svensk tv? Eller delas nomineringar och priser ut i ett jämnt flöde för att alla medverkande tv-kanaler ska få sitt?

Absolut inte, menar styrelsens ordförande Anders Knave.

I en intervju med TT plockar tv-experten Mattias Bergqvist upp en kritik som dyker upp med jämna mellanrum: Kristallengalan delar ut nomineringar och priser enligt devisen "alla ska med", snarare än att prisa det som verkligen är bäst.

Anders Knave, ordförande för den stiftelse som ligger bakom Kristallengalan, tillbakavisar kritiken.

– Det finns inga diskussioner om att alla ska prisas utifrån nåt slags rättviseperspektiv. Det är en uppfattning som finns, jag vet inte var den kommer ifrån men det stämmer inte, säger han och fortsätter:

– Det är också en intressant frågeställning, "vad är bäst?", det är en subjektiv värdering och utfallet beror på vilka jurygrupper man har, vilket varierar mellan åren.

Nytt jurysystem

Sedan tre år tillbaka har Kristallen ett jurysystem med nomineringsjurygrupper från branschen, som utifrån tv-kanalernas anmälningar väljer ut de fem bidrag som hamnar i respektive kategori. Sedan tar en vinnarjury vid.

– Den leds i år av filmregissören Hannes Holm och tanken är att den ska bestå av kunnigt folk som inte själva arbetar direkt med produktionerna.

En annan kritik handlar om hur den pågående boomen på tv-dramafronten inte fångas upp på galan, som enbart delar ut kristaller i kategorierna "årets tv-drama" och bästa manliga och kvinnliga skådespelare. Exempelvis manusförfattare och regissörer uppmärksammas inte.

– Jag förstår att alla som jobbar inom svensk tv i dag tycker att den egna genren är viktig och gärna ser att fler personer prisas. Men det gäller också att ha en hanterbar storlek på själva galan. Sådant här pratar vi varje år om i styrelsen, kategorier är ett kärt ämne inför varje gala men perspektivet är att den ska vara hanterbar, både för tv-publiken och för dem som sitter i salongen.

TT: Samtidigt är det ju en väldig explosion inom tv-drama just nu, finns det någon anledning att tänka om?

– Den diskussionen ska alltid föras men återigen, det är en balansakt. Men jag har den största respekt för åsikten att svenskt tv-drama just nu har en guldålder och det har förts diskussioner om undergalor.

TT: Så det skulle kunna vara ett alternativ – att skapa en ny gala för tv-drama?

– Det skulle det kunna vara men det handlar ju om praktiska och ekonomiska förutsättningar, men det skulle kunna övervägas både inom Kristallens ram och utanför.

Årets Kristallen äger rum 27 augusti på Vasateatern i Stockholm och sänds på TV4 och TV4 Play.

ANNONS

Tandblekning hemma - få vitare tänder på 30 minuter.

Extern länk från Dentway

Köp här

Publisert: