ASAP Rocky begärs häktad misstänkt för misshandel

Ikväll skulle ASAP Rocky egentligen ha spelat på en festival i Polen.

Istället begärs han nu häktad – på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel.

Åklagaren kommer att begära att få hålla honom häktad i två veckor.

Artisten ASAP Rocky greps och anhölls av åklagare efter sin spelning på Stadion i Stockholm i vid 01-tiden natten mot onsdagen.

Han är misstänkt för grov misshandel efter att ha varit inblandad i ett gatuslagsmål vid Hötorget i Stockholm i söndags kväll.

På filmer från händelsen syns hur ASAP Rocky sliter tag i en ung man och kastar ner honom på marken.

Själv hävdar den amerikanske världsstjärnan att han blev förföljd och trakasserad av mannen i flera kvarter – och att han agerade i självförsvar.

På torsdagsförmiddagen förhördes ASAP Rocky av polis, enligt hans advokat Henrik Olsson Lilja.

Om att artisten nu begärs häktad säger advokaten:

– Vi kan bara beklaga att åklagaren väljer att gå vidare. Samtidigt är det en domstol som nu ska pröva om åklagaren har rätt eller fel i den här frågan och vi har väldigt många argument för att han inte ska var häktad. Man kan vara misstänkt men att hålla kvar en person som frihetsberövad är en helt annan sak.

Han säger att häktningen förorsakar ”otroliga problem” för artisten som just nu befinner sig på en intensiv turné med en rad inbokade spelningar.

– Det talas om flyktfara men att fly framstår som ganska utsiktslöst. Självklart kommer han tillbaka om det ska vara en rättegång framöver. Det här är en väldigt ålderdomlig regel och det är mycket som står på spel, tingsrätten har ett mycket stort ansvar på sig i morgon, säger Henrik Olsson Lilja.

Utöver ASAP Rocky begärs också en av hans livvakter samt hans fotograf häktade misstänkt grov misshandel.

Redan i går kväll beslutade åklagaren att en av artistens livvakter, som misstänkts för misshandel av normalgraden, skulle släppas på fri fot.

– Dessa misstankar har jag idag lagt ned, säger åklagaren Fredrik Karlsson.

Sedan gripandet har ASAP Rocky tvingats ställa in en spelning i Oslo och i dag förmiddag meddelade Open’Er-festivalen i Gdynia, Polen, att artistens spelning som skulle ha ägt rum i kväll också ställs in.

”Vi måste tyvärr meddela att vi i natt fått information om att ASAP Rocky inte kommer att kunna uppträda i kväll”, skriver festivalens marknadschef Ola Krakowska i ett mejl.

I morgon ska artisten, enligt planerna, uppträda på Longitude-festivalen i Dublin, Irland, och på söndag på Wireless-festivalen i London.

Begärs häktad

Nu meddelar istället åklagarmyndigheten att ASAP Rocky begärs häktad, på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel. Enligt åklagaren är skälet till att de begärs häktad att det finns en flyktfara och risk för att de på fri fot kan förstöra utredningen.

Häktningsförhandlingen kommer att hållas under fredagen.

Bortsett från världsstjärnan så begärs ytterligare två män häktade misstänkta för inblandning i misshandeln.

Publisert:

LÄS VIDARE