Måns Zelmerlöws korkade hästballe

Reklamfilmen hade varit otänkbar för ett par år sedan

Popveckan som gick dominerades av ett kärt gammalt uttryck:

Hästballe.

Allt är givetvis Måns Zelmerlöws fel.

Hästar har en rätt central del av pop- och rockkulturen.

Neil Youngs kompband Crazy Horse är ett litet men tungt exempel.

Man bör väl också nämna Patti Smiths ”Horses”, hästarna som sprang runt i Sälen i musikvideon till ”New Year’s Day” med U2 och omslaget till Kents album ”Tillbaka till samtiden”.

Vill också ge omslaget till Magnums skiva ”Vigilante” ett hedersomnämnande, även om det rör sig om en enhörning. Men en häst med ett horn i pannan är fortfarande en häst, ok?

Det finns fler exempel, och alldeles nyss tog Måns Zelmerlöw människans omättliga behov av hästkrafter till en ny nivå.

Otänkbart för några år sedan

I en reklamfilm för en digital läkemedelstjänst satt gamle Måz spritt språngande naken på en pålle. Hela filmen är för övrigt en sällan skådad studie i noggrant produktplacerad Zelmerlöw-porr.

Vi har de kändisar och reklamfilmer vi förtjänar, tro inget annat. För några år sedan var det otänkbart att en före detta allsångsledare på Skansen skulle grensla hästar i reklamfilmer om nätapotek. Det finns så många underliga saker i den förra meningen att man måste läsa den några gånger till.

I dag är det få som reagerar.

Jo, i ett par minuter osade mikrobloggen Twitter av otyglad och mestadels kvinnlig ”Mums-Mums”-upphetsning, åtminstone i min lilla filterbubbla.

”OMG!” ”Måns Zelmerlöw naken på en häst!” ”*valfri flåsande och gul smiley*”.

Pr-maskinen får kreativ soppatorsk

Måns är ju bara en relativt unga man som bjuder på sig själv och sitt könshår. Han är ”Mr. Tvål”, allt rinner av honom.

Något säger mig att Sanna Nielsen eller Sarah Dawn Finer inte riktigt hade fått samma bemötande om de satt näckade på hästar i olika reklamfilmer, men låt oss inte gå dit nu. Det blir så dålig stämning.

Jag antar att reklamen med Måns fyllde sin funktion. Och varför sluta med Zelmerlöws vältränade ljumskar? Det går alltid att slå mynt av uppenbara dumheter.

Det finns säkert mängder av mer eller mindre intressanta artister där musiken och artisteriet kanske inte alltid räcker till för att väcka tillräckligt mycket uppmärksamhet.

När pr-maskinen får kreativ soppatorsk – klä av fanskapen och sätt dem på en häst. Låt dem trava runt framför tv-kameror och bli betygsatta av Tony Irving.

”Möcke bra, Chris Kläfford, möcke bra.”

Handlar i slutändan om status

Att näcka på häst skulle även kunna vara ett tema i ”Wahlgrens värld”, ”Parneviks” och ”Paradise hotel”. Kom igen, det kan omöjligt bli värre än Pernilla Wahlgrens reklamjingel för Lidingö.

I slutandan handlar det kanske ändå om ens status och vilken artist man vill vara. Det finns en anledning till att Lars Winnerbäck, Håkan Hellström, Robyn och First Aid Kit, för att bara nämna fyra exempel, aldrig har varit nakna på hästar, åtminstone inte i en reklam.

Måns Zelmerlöw är musiker också. Han släpper nya albumet ”Time” i oktober. Misstänker redan att en liten pillemarisk tanke kommer att sträcka upp sitt lurviga huvud i varje låt och viska:

”Balle på häst.”

Repetera. I all evighet. Amen.

Publisert:

LÄS VIDARE