Här hittar du New Yorks bästa dry martini

”Smakar som Manhattans glittrande skyline ser ut om natten”

avPer Bjurman

Foto: Anders Wiklund / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dry Martini

NEW YORK. En god vän som efter ett halvt liv i New York flyttat hem till Sverige säger att han inte saknar någonting – utom dry martini värd namnet.

Japp, såna finns verkligen bara här.

Och den allra bästa blandar de i Bemelmans Bar på klassiska hotellet Carlyle.

Nej, nu ska vi naturligtvis inte hålla på och propagera för sprit här. Alkohol är farligt och dumt och bör undvikas.

Men om man nu inte lyssnar på det kloka rådet är dry martini lämpligen den klassiska cocktail man ska synda med – och i så fall helst här i Amerika. Eller ännu mer specifikt – på Manhattan.

De kan blanda ihop samma ingredienser – vermouth och gin – även i Sverige, men som min bekymrade ex-new yorker till vän säger blir det nästan aldrig riktigt på samma sätt.

Den blågula varianten blir av någon anledning lite för mesig och blaskig och oinspirerande (”fast Stefan på Riche vet hur man gör”, vill vännen i fråga ha sagt).

Här glänser de perfekt mixade och tempererade komponenterna ihop i ljuvligt immiga glas – och smakar som Manhattans glittrande skyline ser ut om natten.

Exakt var de allra bästa serveras finns det lika många åsikter om som det finns drinkare.

De man får på stekhus som Sparks, Smith & Wollensky och Peter Luger ligger mig varmt om hjärtat, för är dels är de stora som badkar – en räcker verkligen! – och dels perfekta för just den miljön. För att travestera Albert Engström: Amerikanska biffar kräva dessa drycker.

Det finns renodlade, påtagligt eleganta martini-barer också och inget ont om dem (fast då vill jag helst framhålla den lilla magiska på The Raleigh Hotel på Miami Beach)

Den absoluta favoriten tycker jag dock att de häller upp i Bemelmans – den mycket stillsamma baren på mytomspunna Upper East Side-hotellet Carlyle, där JFK och Marilyn Monroe enligt myten delade en svit under sin påstådda affär.

Den drajjan har allt – och det har omgivningen också.

Se det som ett tips. 

▪▪▪

Apropå flytta hem serverade Nicklas och Bernt Thudén i några år USA:s godaste hembakade kanelbullar på blågula fiket Johan’s Joe i West Palm Beach.

Nu har även de återvänt till Sverige och öppnar i påsk Amalias Café i Gränna.

Ni kommer känna doften av de där bullarna när ni susar förbi på E4:an och gör klokt i att stanna, jag lovar.

ORSAKER TILL EXTAS:

•Shovel & Ropes – By Blood (Album)

– Makarna Cary Ann Hearst och Michael Trent gör söderns finaste, indie-kantiga folkpop

•The Chi (Showtime-serie)

– Underskattad fresk från Chicagos South Side

•Störst av allt (Netflix-serie)

– ”Quicksand”, som den kallas här, hör definitivt till det bästa i tv-väg jag sett hemlandet skicka ut i världen.

ARTIKELN HANDLAR OM