ASAP Rocky döms för misshandel

”Rakim Meyers är otroligt besviken över domen”

Uppdaterad 2019-08-19 | Publicerad 2019-08-14

Artisten ASAP Rocky, som egentligen heter Rakim Mayers, döms för misshandeln i Stockholm.

Han och hans två livvakter döms alla till villkorlig dom, och ska betala skadestånd till 19-åringen de bråkade med.

– Rakim Mayers är otroligt besviken över domen, säger hans advokat.

ASAP Rocky, som egentligen heter Rakim Mayers, och hans två livvakter döms för misshandeln i juni i Stockholm.

De får alla tre villkorlig dom utan samhällstjänst och ska betala ett skadestånd till den 19-årige målsäganden. De ska också betala 800 kronor var till brottsofferfonden och tillsammans även stå för 19-åringens rättegångskostnader.

– Vi hade hoppats på en frikännande dom. Rakim Mayers är otroligt besviken över domen, säger artistens försvarare Slobodan Jovicic​, vid en presskonferens.

Begärde nästan 140 000

Tingsrätten konstaterar i sin dom att det inte förelåg någon nödvärnssituation vid bråket i somras, något ASAP Rockys försvarare hävdat.

Det var efter att ha hört två kvinnliga vittnen som tingsrätten kom fram till att nödvärnssituationen, att de tre åtalade skulle ha agerat i självförsvar, var motbevisad.

Den 19-årige mannen, målsäganden, hade begärt 139 700 kronor i skadestånd. Han får en betydligt mindre summa enligt tingsrättens dom. Sammanlagt ska de tre dömda betala 12 500 kronor i skadestånd.

”Måste smälta detta”

De hörlurar som också varit i fokus under rättegången kommer att fortsätta vara beslagtagna tills dess att domen vunnit laga kraft, vilket den gör först då även en eventuell överklagan har avgjorts. Först när den rättsliga processen är avslutad kan 19-åringen få tillbaka hörlurarna.

Slobodan Jovicic​ hade inte pratat med ASAP Rocky då han höll sin presskonferens. Däremot hade de skickat sms. Han kunde inte svara på om försvarssidan kommer att överklaga domen.

– Vi måste smälta detta. Det är bäst att fatta ett sådant beslut med huvudet kallt, säger Slobodan Jovicic.

Åklagaren: Jag vill fundera lite

– Tingsrätten dömer alla tre för misshandel och göra samma bedömning som jag, med ett undantag – den här flaskans eventuella inblandning. Om den har använts som tillhygge eller inte. Man anser inte att jag har bevisat att den har använts. Därför blir straffvärdet mycket lägre än vad jag hade förväntat mig, säger åklagare Daniel Suneson.

Han är nöjd med att tingsrätten inte anser att ASAP Rocky handlade i nödvärn.

– Jag är väldigt nöjd med att tingsrätten är jättetydlig rörande diskussionen om det var nödvärn eller inte. Man konstaterar att det inte har varit en nödvärnssituation. Jag har hela tiden varit av uppfattningen att det här är långt ifrån en nödvärnssituation.

Han yrkade att ASAP Rocky skulle dömas till sex månaders fängelse, och har ännu inte bestämt sig för om han ska överklaga domen.

– Jag har bara läst domen en gång. Jag vill fundera lite och kommer att bestämma mig i början av nästa vecka.

”Blir inte dömda fullt ut”

Advokat Magnus Strömberg, 19-åringens målsägarbiträde, är inte heller helt nöjd med tingsrättens dom.

– Domen innebär en upprättelse. Men vi är inte fullkomligt nöjda. Jag menar att domstolen borde ha tagit fasta på vad min klient sagt om användandet av glasflaskor, säger Magnus Strömberg till Aftonbladet TV.

– De blir ju inte dömda fullt ut. Skadeståndet som vi begärt har vi satt med utgångspunkt i en misshandel med glasflaskor som gränsar till grov misshandel i min mening.

ASAP Rocky och hans två vänner döms till villkorlig dom och skadestånd på 12 500 kronor för misshandeln av 19-åringen. Rätten anser att fängelse inte är befogat och de tre dömda behöver inte heller betala böter.

Det är inte bestämt om domen kommer att överklagas, meddelar försvaret.

Denna chatt är stängd.

 • Oscar Schau
  14 aug 2019

  Nu börjar vi avrunda den här liverapporteringen, som vi hoppas har varit till belåtenhet. Vi kommer dock att låta den vara igång, så att vi snabbt kan rapportera om till exempel Donald Trump uttalar sig i ärendet.

  Ett stort tack till alla er som följt rapporteringen!

 • Oscar Schau
  14 aug 2019

  Så här skriver rätten i domen angående betalningen av rättegångskostnader: ”De dömda ska solidariskt återbetala kostnaden för målsägandebiträdet, som uppgår till 201 526 kr, till staten. Med hänsyn till deras ekonomiska förhållanden ska dock x och x (ASAP Rockys vänner, reds anm.) endast ansvara solidariskt för ett belopp motsvarande 40 procent av kostnaden, dvs. 80 610 kr.”

 • 14 aug 2019

  Hej! har Trump uttalat sig än om beslutet?

  Edwin

  Hej Edwin! Nej, USA:s president har inte uttalat sig om domen.

  Oscar Schau
 • 14 aug 2019

  Kan du sammanfatta ersättningskravet. Är det 12.500 + 800 + 80 610 kr delat på 3?

  Thomas

  Hej Thomas! De tre dömda ska totalt betala 12 500 i skadestånd till 19-åringen, alltså inte vardera. De ska dock betala 800 var till brottsofferfonden. Sedan ska de tillsammans betala 201 526 kronor för 19-åringens rättegångskostnader.

  Oscar Schau
 • Oscar Schau
  14 aug 2019

  Nu är frågestunden med försvarsadvokaten Slobodan Jovovic slut. Han befann sig i Uppsala tingsrätt i ett annat ärende, som han tagit en paus från för att svara på medias frågor.

PODD: Fallet ASAP Rocky: Efterspelet

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om hur ASAP Rocky-fallet påverkat bilden av Sverige internationellt.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

ANNONS