Efter upproret från kultureliten – ministern lovar besked

Kultureliten är i uppror och efterlyser besked om när publiken får återvända.

Svidande kritik har riktats mot kulturminister Amanda Lind (MP) som nu meddelar att nya riktlinjer ska presenteras inom några veckor.

– Jag tycker inte att det är en hållbar situation vi har nu, säger hon.

Den svenska kultureliten har de senaste dagarna rasat över bristande information från kulturminister Amanda Lind (MP) under coronapandemin. Dessutom har tolkningen av regelverket kring folksamlingar och att publik nekas besöka läktarna upprört och lett till flera utspel från stora profilerade namn inom branschen.

Nu svarar kulturministern på kritiken och meddelar att besked är att vänta.

– Regeringen kommer att lämna besked inom de närmsta veckorna om vad som kommer att kunna gälla framåt vad gäller dessa begränsningarna. Vi behöver komma i ett läge då vi kan ta emot med publik igen men på ett smittsäkert sätt, säger hon.

Möten med kulturen och idrotten

Amanda Lind uppger att hon under veckan kommer att träffa olika aktörer för att föra diskussion.

Kulturminister Amanda Lind (MP).
Kulturminister Amanda Lind (MP).

– Vi har redan fått en mängd inspel från kulturen och idrotten om hur man kan anpassa sin verksamhet och jag kommer nu att fördjupa den diskussionen med sektorerna. Vi är flera i regeringen som jobbar hårt med att hitta en lösning och flera departement är inblandade. Jag jobbar hårt för att kulturen och idrotten ska kunna verka under bättre förutsättningar framåt, säger hon.

I en debattartikel i Expressen kräver Jonas Gardell kulturministerns avgång och skriver ”Varför är det okej med ett öppet Ullared men inte ett öppet Gröna Lund? Varför är det okej med ett fullpackat flygplan men inte med en fullsatt teater? Hur kommer det sig att corona enbart verkar smitta bara om någon spelar gitarr eller gör stand up comedy?”, skriver han.

Jonas Gardell.
Jonas Gardell.

– Jag förstår den frustrationen. Ordningslagen slår väldigt olika, den reglerar inte alla verksamheter. Då blir det den typen av ologiska effekter av att det sitter 100 personer på en restaurang, men när det kommer in en trubadur eller en artist så behöver hälften lämna. Det är klart att jag förstår att kulturen reagerar på det här, säger Amanda Lind.

Han kräver din avgång. Är det aktuellt?

– Nej. Jag kommer inte att avgå. Jag ser min uppgift och ansvar som än viktigare än någonsin. Jag ser branschens behov och förstår frustrationen. Jag kämpar på.

Har du som minister gjort tillräckligt?

– Ja. Jag har sedan dag ett varit fullt dedikerad för att hantera konsekvenserna för kulturen och idrotten i den här krisen. Det är ett extraordinärt allvarligt läge. Jag är tacksam för alla aktörer som hör av sig. Jag läser allt som skrivs och det är bra att artister, kulturaktörer och idrottslivet trycker på. Det hjälper fler att förstå hur allvarligt läget är.

Publisert:

LÄS VIDARE