Pride-festa med digital parad och tal av Victoria

Pride-paraden brukar locka runt halvmiljonen åskådare.

Men i år blir det ingen fysisk utan en digital parad med invigningstal av kronprinsessan Victoria.

Aftonbladet tar dig med till festligheterna. Happy Pride!

Aftonbladet ringde upp Stockholm Prides ordförande Vix Herjeryd för att få lite tips om hur man bäst firar Pride detta corona-år.

– Ett bra sätt är att samla familj och vänner under corona-säkra former och följa våra livestreamade event, kanske utomhus i en park. Ett jättekul nytillskott i år är den flytande Pride-paraden på Riddarfjärden. Och så finns det ju olika evenemang på våra community-restauranger och barer ute på stan, som i många fall också kommer att livestreamas, säger Vix Herjeryd.

Hur påverkas årets Pride-firande av corona-restriktionerna?

– Vi har fått tänka om och på ganska kort tid skapa någonting helt nytt, det är jättekul att nu se detta nya förverkligas. I år fokuserar vi på att enbart sprida Stockholm Pride digitalt, och en fördel med det är att vi blir mer tillgängliga för folk ute i landet och utanför Sverige. Vår målsättning är att fortsätta vara tillgängliga digitalt även framöver.

Vilka av Stockholm Prides programpunkter skulle du vilja tipsa lite extra om?

– Fredagens schlagerkväll som leds av Lina Hedlund och Babsan kommer att bli riktigt häftig, och på lördagen har vi en stor gala där vi lyfter fram svenska hbtq-artister, som såklart har blivit hårt drabbade av rådande restriktioner. Och så givetvis det digitala paradeventet på lördag där kronprinsessan Victoria invigningstalar. Årets Pride-låt My Freedom kommer att framföras live av Magnus Carlsson både på schlagerkvällen och på lördagens gala. Och är man på stan kan man se Dykes on Bikes köra genom city, de lär ha extra stor uppslutning i år.

Kommer man att märka på stan att det är Pride?

– Ja, det flaggas för fullt överallt precis som vanligt, det känns superkul! Och det pågår ju ändå en hel del aktiviteter runtom på stan, alltifrån utställningar till stadsvandringar. 

Pridefesten blir digital i år.
Pridefesten blir digital i år.
Vix Herjeryd, ordförande Stockholm Pride.
Vix Herjeryd, ordförande Stockholm Pride.
Publisert:

LÄS VIDARE