Rasmus Troedsson om alkoholmissbruket

Skådespelaren i ”Sommar i P1” om vändningen och tron på Gud

Av: Rosanna Berg

Publicerad:
Uppdaterad:
”Alkoholen blev tidigt oumbärlig”, säger Troedsson.
Foto: GÖRAN HALLBERG
”Alkoholen blev tidigt oumbärlig”, säger Troedsson.

I ”Sommar i P1” berättar skådespelaren Rasmus Troedsson om sitt tidigare alkoholmissbruk.

Och om dagen han nådde botten och fann Gud.

– Jag hade kunnat missbruka vad som helst, säger han i sitt sommarprat.

Journalisten och skådespelaren Rasmus Troedsson, 56, har senast spelat hovmästaren Bellan Roos i SVT:s ”Vår tid är nu”. I sitt ”Sommar i P1” berättar han om sitt tidigare alkoholmissbruk, och om den dagen han bestämde sig för att sluta dricka. Det var också då som han blev troende.

– Alkoholen blev tidigt oumbärlig. Jag hade en fullfjädrad alkoholistpersonlighet redan i 15-årsåldern. Jag hade kunnat missbrukat vad som helst som skingrat mina tankar om mig själv, säger han i sommarpratet.

Missbruket pågick under många år. Han började ljuga allt mer för sig själv och för andra. När han var som mest deprimerad ville han ta sitt eget liv, berättar han.

Om vändningen och tron på gud

En dag när han promenerade mot Östermalmstorg i Stockholm kom han till insikt. Han hade nått sin botten. Och han fick samtidigt en stark känsla av att vilja be till Gud.

– Först då steg den upp. Känslan att jag måste gå ner på knä, ödmjuka mig och be Gud om hjälp att vända om. Bort från min besatthet. Och redan samma kväll gick jag på ett möte där människor med liknande problem samlades för att hjälpa varanda. Jag insåg så snart jag kom in i lokalen att det här var lösningen, säger han i programmet.

Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio
Rasmus Troedsson berättar om sitt missbruk i ”Sommar i P1”.

Nykter sedan 15 december 1996

Skådespelaren berättar om en gång han skulle gå på en födelsedagsfest. Innan han gick dit bad han böner om att förbli nykter. Men samma kväll tog han ett återfall.

Dagen efter blev den första som nykter alkoholist.

– Den 15 december 1996, blev början på mitt nyktra liv. Samma dag insåg jag att min första uppgift skulle bli att pussla ihop ett själsliv. Men på egen hand, utan Gud, skulle det visa sig vara ett jättekliv jag inte förmådde. Jag behövde Guds välsignelse.

”Det är stenhårt jobbigt”

När Aftonbladet pratar med Rasmus Troedsson är han lite nervös över sommarpratet, men han tycker det är viktigt att ”våga vara hudlös”.

– Jag tycker det är stenhårt jobbigt att se hur mycket vi försöker att klä ut oss. Jag gjorde det i många år i min sjukdom, men jag kan inte fortsätta leva ett liv som nykter utan att försöka vara avklädd. Det andra blir teater, säger han.

Han säger att det har varit svårt att spela in programmet och att han har gjort sitt bästa.

– Framförallt är ja sann mot mina egna upplevelser. Det som är viktigt är att jag berättar om processerna, känslorna och skammen. Och den inre resan.

Rasmus Troedsson sommarpratar tisdag 14 juli. ”Sommar i P1” sänds 13.00 varje dag och finns tillgängligt för streaming från 07.00.

Publicerad:

LÄS VIDARE