Petter betalar tillbaka krisstödspengarna – efter kritiken

Petters bolag, med 83 miljoner i tillgångar, beviljades krisstödspengar av Kulturrådet.

Nu betalar rapparen och entreprenören tillbaka pengarna.

– Det stämmer att Bananrepubliken AB lämnat tillbaka de 223 800 kronor de fick i krisstöd av Kulturrådet, bekräftar Kajsa Ravin generaldirektör för Kulturrådet, till Aftonbladet.

Rapparen och entreprenören Petter Alexis Askergren, 46, var en av många kända personer med miljontillgångar i sina bolag som fick coronabidrag från staten, något Aftonbladet avslöjade i början av juli. Något som kritiserats hårt.

Hans bolag, Bananrepubliken Aktiebolag, har tillgångar på 83 miljoner och gjorde enligt senaste årsredovisningen en vinst på drygt 9 miljoner kronor.

Statens kulturråd beviljade hans bolag statligt krisstöd på drygt 223 800 kronor på grund av covid-19.

”Det stämmer”

Men nu betalar Petter tillbaka hela summan, bekräftar Kulturrådet till Aftonbladet.

– Det stämmer att Bananrepubliken AB lämnat tillbaka de 223 800 kronor de fick i krisstöd av Kulturrådet, säger Kajsa Ravin generaldirektör för Kulturrådet.

Förklarade sig på Instagram

Efter att Aftonbladet sökt Petter när hans bolag beviljades stödet skrev han då på Instagram:

”Med två stora inställda turnéer och ingen aning om hur framtiden skulle komma att se ut ansökte jag om ett bidrag för inkomstbortfall. I vår och sommar hade 13 personer, band och crew haft jobb och inkomster på min och andras turnéer. De pengar som jag fått beviljade för inkomstbortfall går till dem. De här pengarna tar jag alltså inte del utav själv, utan de delas ut till mina musiker, tekniker och medarbetare.”

Aftonbladet har sökt Petter om beslutet att betala tillbaka pengarna, rapparen har inte återkommit med svar.

Petter Alexis Askergren
Petter Alexis Askergren

PODD Därför har coronastödet till kändisarna kritiserats

Under våren så har man som kulturarbetare kunnat ansöka om stöd hos staten för bland annat förlorad inkomst. Aftonbladet Nöje har nu granskat vilka som får ta del av det statliga stödet. Flera svenska kändisar har fått ta emot pengar vilket har kritiserats hårt i både sociala medier och vanlig media. Vad innebär stödet från staten och varför får vissa artister och skådespelare som redan har miljonbelopp i sina företag stödet?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE