Will Ferrell

Därför nobbades Sverige i Eurovision

Will Ferrell om spelet bakom nya Netflix-filmen

Av: 

Magnus Sundholm

NÖJE

HOLLYWOOD. Will Ferrells senaste komedi, ”Eurovision song contest: the story of Fire Saga”, är full av svenska medverkanden.

Det är ingen tillfällighet.

– Hade det inte varit för mina svenska sommarsemestrar hade filmen inte blivit av, säger Ferrell till Aftonbladet.

Ett frö till det som nu blivit en Netflixkomedi om en isländsk popduo såddes en majdag för 21 år sedan, då Ferrell följde med sin hustru, svenska Viveca Paulin, till Stockholm.

– Det var 1999, min första resa till Sverige. Min frus kusin bjöd på middag och vi såg Eurovision på tv. Jag hade ingen aning om vad det var för något, men jag blev helt tagen.

Will Ferrell och Rachel McAdams i ”Eurovision song contest: The story of Fire Saga”.

I dag, när 52-åringen från Irvine i Kalifornien genomför videointervjuer från hemmet i Los Angeles, ler han brett när han tänker tillbaka.

– Sverige vann faktiskt det året. Det var Charlotte Nilsson (i dag Charlotte Perrelli, reds anm). Dagen efter hennes seger skrev Aftonbladet, ”Charlotte Nilssons vilda natt i Tel Aviv”.

Skuggade Sverige i ESC

Ferrell såg redan på den tiden tävlingen som en perfekt bakgrund för en film.

– I 10-15 år var jag övertygad om att någon skulle göra film av det, men ingen gjorde det. För fem år sedan började vi sätta ihop det.

Som en del i det arbetet har han varit på tre finaler i ESC. Vid ett tillfälle reste han med den svenska delegationen.

– Vi skuggade det svenska teamet i Lissabon. Det var fascinerande att se hur ur mycket arbete som läggs ner på det här, att alla har röstcoacher, koreografer och pr-personer, och hur tätt man jobbar med den tekniska produktionen.

Will Ferrell och Rachel McAdams (överst) videointervjuas av Aftonbladets Hollywoodreporter Magnus Sundholm.

”Persbrandt var perfekt”

Molly Sandén och Petra Nielsen svarar för en del av sången i ”Euorvision”. Men medan de är osynliga dyker Mikael Persbrandt upp i rollen som chef för Islands centralbank.

– Jag hade inte träffat honom förut. Han var perfekt för skurken i vår film och en mycket intressant man. Han åkte fram och tillbaka mellan vår film och en teateruppsättning han höll på med i Sverige – hela tiden redo att jobba. Vi hade tur som fick honom och han var mycket bra för tonen i filmen.

För bra svenskt facit

Från början övervägde Ferrell, som tillsammans med Rachel McAdams spelar sångduon Fire Saga, att låta historien utspela sig i Sverige.

- Tyvärr har Sverige för bra facit i Eurovision. Sverige har vunnit för många gånger (skratt). Och vi gillade tanken på ett litet land som inte tillhör favoriterna, som liksom kommer utifrån. Den ekonomiska aspekten om ett litet land med 300 000 invånare som vinner tävlingen och sedan måste stå som värd blev vår bihandling.

Att flytta basen utanför norra Europa var dock aldrig aktuellt.

– Jag gillade att hålla det skandinaviskt. Det är en rolig brytning att leka med.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE

”Jag var så jävla nöjd med mig själv”

ÄMNEN I ARTIKELN

Will Ferrell

Rachel McAdams

Eurovision song contest

Netflix

Film