Noice blir rockmusikal

Noice slog igenom och blev ett av Sveriges största band för snart 40 år sen.

Lagom till jubileet är det premiär för musikalen "Vi lever bara en gång".

– Jag är stolt och förväntansfull, säger Fredrik von Gerber som spelade trummor i bandet.

Noice från Gustavsberg blev berömda över en natt den 17 mars 1980. Ett framträdande i Måndagsbörsen öppnade dörren.
Berättelsen om bandets uppgång och fall har avhandlats i flera böcker. Men nu ska ny historia skrivas. I oktober 2020 är det premiär för musikalen "Vi lever bara en gång".
– Noice är svensk musikhistoria. Grunden för projektet är musiken, som jag tycker är enormt bra. Vi ska försöka göra allt så autentiskt som möjligt och skådespelarna ska lära sig prata äkta Gustavsbergsdialekt, säger regissör Robert Lillhonga.
Han har tidigare regisserat musikalen om Kal P Dal och filmen "Hata Göteborg".

Stolt och förväntansfull

Musikalen om Noice handlar om åren 1975 fram till 20 december 1981 när bandet hade sin sista spelning på Stockholmsklubben Ritz.
Skådespelarna har vitmålade ansikten och kläder i 1980-talsanda. De framför Noice-klassiker som "Du lever bara en gång" och "En kväll i tunnelbanan".

– Jag är stolt och förväntansfull. Vi har gjort musik som man gör en musikal av, det är inte alla som får vara med om det, säger Fredrik von Gerber.
Han spelade trummor i Noice från 1980.
– Sen borde Freddie och Hasse ha varit här med oss i dag. Freddie hade varit så stolt att han hade gått i taket, säger han.

På bilden ses de kvarvarande originalmedlemmarna . Fr v: Fredrik von Gerber, Peo Thyrén och Robert Klasen.
På bilden ses de kvarvarande originalmedlemmarna . Fr v: Fredrik von Gerber, Peo Thyrén och Robert Klasen.

Originalmedlemmarna Hasse Carlsson och Freddie Hansson dog båda i sviterna av sina drogmissbruk innan de fyllt 40 år.
– Jag tycker att det har varit för mycket fokus på missbruket kring Noice och dödsfallen. Med musikalen vill jag att musiken ska få ta plats. Men vi kommer såklart ta upp temat vad som händer med unga människor som får så snabb framgång, säger regissören Robert Lillhonga.

Hårt sågade och hatade

Hasse Carlsson spelas av Charlie Grönvall, trea i Idol och son till Nanne och Peter Grönvall.
– Jag visste vilka Noice var men jag hade inte hört så många låtar. Nu älskar jag musiken, särskilt låten "Ut i natten". Så det ska bli jättekul att göra det här, säger han.

Peo Thyrén har varit med från starten 1975 och är fortfarande basist i Noice.
– Jag skrev en bok om Noice nyligen. Då satt jag och rotade djupt i minnet och bearbetade mycket under tiden. Men när jag skrev boken kände jag också att det här är en story som bär. Samtidigt som vi var väldigt populära, var vi också hårt sågade och hatade. Så det är fantastiskt att våra låtar kan leva kvar, säger han.

Rockmusikalen "Noice – Du lever bara en gång" har premiär 2 oktober 2020 på Lilla Cirkus i Stockholm. Biljetterna släpps den 27 november klockan 10.00.

På bilden ses skådespelarna som gestaltar bandet. Fr v: Tom Schaeferdiek, Isac Aspberg, Charlie Grönvall, Einar-Hugo Strömberg och Anders Palm.
På bilden ses skådespelarna som gestaltar bandet. Fr v: Tom Schaeferdiek, Isac Aspberg, Charlie Grönvall, Einar-Hugo Strömberg och Anders Palm.

Detta var medlemmarna i Noice

Peo Thyrén (född 1962): Basist i Noice sedan starten 1977.Publicerade tidigare i år självbiografiska "Från Noice till nu".

Robert Klasen (född 1962):
Spelade trummor på de två första albumen, "Tonårsdrömmar" och "Bedårande barn av sin tid." Hoppade av 1980. Från 2007 är han åter trummis i Noice.

Fredrik von Gerber (född 1958):
Ersatte Robert Klasen på trummor 1980 och var med på skivan "Det ljuva livet". Två år senare hoppade han. Efter Noice har han bland annat spelat i banden Intermezzo och Easy Action.

Hasse Carlsson (1965-2002):Sångaren Hasse Carlsson var bara 15 år när Noice slog igenom. I april 1982 lämnade han bandet för att satsa på en solokarriär. Efter storhetstiden med Noice kämpade Carlsson med ett tungt drogmissbruk. Han dog hösten 2002 av den kroniska leversjukdomen hepatit C.

Freddie Hansson (1963 - 2001):
Freddie Hansson spelade klaviatur på bandets fyra första skivor, "Tonårsdrömmar", "Bedårande barn av sin tid", "Det ljuva livet" och "Europa". När bandet splittrades 1982 fortsatte Hansson med musiken och var med på Noices återförening 1991. Men precis som Hasse Carlsson kämpade han mot drogmissbruk. Han dog 2001 efter en tids sjukdom.

Publisert:

LÄS VIDARE