Joanna Swica överfölls när hon joggade

Uppdaterad 2022-03-30 | Publicerad 2021-11-06

Joanna Swica.

”Robinson”- och träningsprofilen Joanna Swica blev överfallen när hon joggade hem från en inspelning.

Hon reste sig upp och jagade i kapp honom, varpå mannen sparkade henne till marken.

– Tyvärr är jag en av dem som nu har drabbats. Och det kommer ta tid att återgå till att springa utan rädsla, skriver hon i ett sms.

Joanna Swica, 33, brukar vara ute och jogga, oavsett om mörkret lagt sig eller inte. Hon arbetar träning, har en podcast på temat och tävlar dessutom i löpning.

Men på onsdagskvällen, när hon sprang hem från en inspelning av podcasten, blev hon överfallen av en för henne okänd man.

– Jag tänkte att det är inte så det ska bli. Sedan byttes chocken och rädslan mot blint raseri. Och sedan tänkte jag: så fan heller, skriver hon i ett sms.

Joanna reste sig upp snabbt. Mannen hade cyklat ifrån henne, men i stället för att springa därifrån sprang hon efter honom. Hon fick tag i hans ryggsäck, så han tvingades stanna.

– Det blev våldsamt, framför allt när min telefon åkte upp. Sen fick jag en spark så jag ramlade, sedan försvann han.

Polisanmält

Joanna Swica är också känd för att hon tog sig hela vägen till finalen av den senaste säsongen av Robinson. Hon lade upp berättelsen om övergreppet på sina sociala medier under onsdagen.

– Jag mår under omständigheterna okej. Jag är oerhört ledsen över att vara ännu en kvinna som har fått sin frihet berövad.

Joanna Swica i ”Robinson” 2021.

Hon har polisanmält händelsen. Hon hoppas inte att det ska leda till en utredning, utan för att fler anmälningar kanske leder till en långsiktig förändring.

– Jag är numera en i statistiken. Ännu en kvinna som numera känner rädsla för att springa på gator där jag alltid känt mig trygg.

Slutar aldrig springa

Tidigare har hon aldrig känt sig rädd för varken mörker eller män, och är nu förbannad på att den rädslan slagit rot hos henne.

– Det problematiska är att vi kvinnor blir utsatta av män, det motsatta könet. Män utsätter också varandra. De behöver inte leva med samma rädsla.

Men att inte ge sig ut på gatorna och springa är för henne inte ett alternativ.

– Löpning är en del av mig. Så som detta är nu. Jag kommer inte sluta springa, jag kan inte låta den rädslan ta över mig, säger hon. 

ANNONS

Följ ämnen i artikeln