Mejla

Linn Elmervik

”Bonde söker fru” blir en parodi på könsroller

Är det en filmatisering av ”Män är från Mars, kvinnor är från Venus?”

Pär Eric ”Peja” Nilsson går husesyn med sina brevskrivare.
Pär Eric ”Peja” Nilsson går husesyn med sina brevskrivare.

NÖJE

En konflikträdd bonde och brevskrivare som inte är rädda för ”att fälla ut klorna”.

Konstellationen på Pejas gård blir en parodi på stereotypa könsroller.

Att dejta fyra kvinnor samtidigt låter som en mardröm om man är rädd för konflikter och bråk. Ändå har den vänlige mjölkbonden Peja tackat ja till ”Bonde söker fru”.

Tur är väl det, för hittills är det han och hans brevskrivare som bjudit oss tv-tittare på mest dramatik. Eller åtminstone någon form av dramatik överhuvudtaget.

Samma dag som hans fyra gäster väntas anlända till gården berättar Peja att han ser fram emot besöket men att han är orolig över att det ska uppstå konflikter. Dem klarar han nämligen inte av.

– Det värsta som kan hända är att de inte drar jämt med varandra för jag har jättesvårt för att lösa konflikter. Jag är konflikträdd som bara den, säger han.

”Är konflikträdd som bara den”

När kvinnorna sedan dyker upp och (mycket stillsamt) börjar diskutera vem som ska få vilka sovrum får han omedelbart panik.

– Det lägger jag mig inte i, ropar han innan han försvinner ut ur rummet och lämnar dem åt sitt öde.

En guldfisk hade känt av den spända stämningen.

Det blir inte bättre när brevskrivaren Heidi meddelar att hon aldrig kommit särskilt bra överens med andra kvinnor och att hon inte backar för att ge allt i kampen om Pejas hjärta.

– I krig och kärlek är allt tillåtet. Och om det behövs kan jag fälla ut klorna, säger hon.

En förenklad stenåldersteori

Konstellationen på gården blir en parodi på stereotypa könsroller. Mannen som inte vill prata om det som är jobbigt och kvinnan som har behov av att uttrycka sina starka känslor.

Plötsligt framstår ”Bonde söker fru” som en filmatisering av ”Män är från Mars, kvinnor är från Venus”. I den omtalade relationsboken från 1992 beskriver författaren John Gray kvinnor och män såhär:

”Det finns två sorters människor. De bor på varsin planet, Venus och Mars. På planeten Venus odlar invånarna sitt känsloliv. Invånarna på Mars är inte intresserade av känslor”.

Det är naturligtvis en förenklad stenåldersteori. Men en pytteliten del av den lever uppenbarligen kvar i ”Bonde söker fru”.

Pär Eric ”Peja” Nilsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

Hbo Max

Av: 

Linn Elmervik

Publisert:

LÄS VIDARE

Programledarna om tiden efter ”Bingolotto”: ”Kändes befriande”

ÄMNEN I ARTIKELN

Bonde söker fru

TV4

Kärlek