Alkohol

Göta kanal-stjärnans liv rasade på grund av alkoholen

Stig Engström: ”Tappade kontakt med barnen och hustrun”

Av: 

Hans Shimoda

Anna Shimoda

NÖJE

Han är starkt förknippad med klassikern ”Göta Kanal”.

Men för Stig Engström, som precis fyllt 80 år, satte alkoholen käppar i hjulet för skådespeleriet.

– Jag hade nog haft en annorlunda karriär om jag inte hade haft det här problemet.

Stig Engström är skådespelaren som gjorde en episk insats i den moderna klassikern ”Göta Kanal”, en film som sågs av sisådär 1,5 miljoner svenskar.

Stig Engström spelade karaktären Björn H:son Larsson och det är för den insatsen han är mest känd.

– Ja, det är den rollen jag är världsberömd för. Folk kommer ofta fram och säger ”Göta Kanal” trots att jag inte alls ser ut som min rollfigur. Men det är en modern pilsnerfilm som blev en klassiker, säger Stig Engström som i dagarna har fyllt 80 år.

Bemärkelsedagen får ingen större uppmärksamhet. Engström är pensionär sedan länge, men fördriver tiden med att jobba extra som fritidsledarassisten på Karl Johansskolan i Göteborg.

– Jag går till skolan när jag fyller år. Jag tycker det är trevligt att umgås med de här unga människorna som ska ta över samhället. Jag jobbar bland annat som rastvakt och barnen är väldigt rara och gulliga.

Stig Engström har under sin karriär medverkat i över 80 filmer, tv-serier och pjäser.

”Åtta-nio år sedan som jag hade ett gig överhuvudtaget”

Det var en god vän som tipsade Engström om att det här jobbet fanns.

– Jag har ett behov av att dryga ut pensionen, det var alltså ekonomiska skäl som startade det hela. Man har inte så fet pension som skådespelare. Jobben upphörde ganska snabbt efter pensionen, de har bytt generation på regissörs- och producentsidan och de känner väl inte till mig. Det är ingenting jag går och sörjer, men det är väl åtta-nio år sedan som jag hade ett gig överhuvudtaget.

Stig Engström förklarar att ett eskalerande alkoholberoende kan ha satt käppar i hjulet.

– Jag satte korken i flaskan för 32 år sedan och det var klokt gjort. Jag fick hjälp med det och det har jag aldrig ångrat. Det är fantastiskt att leva ett liv obedövat.

”Tappade kontakt med barnen och hustrun”

– Det var en långsam process som gjorde att jag till slut drack för mycket. Jag var en fungerande alkoholist, men jag tror jag tappade mycket jobb på grund av det. Ryktet går fort i den här lilla branschen. Även om det var på ledigheten jag tappade koncepten och försvann ut i dimman så går ju snacket. Jag hade nog haft en annorlunda karriär om jag inte hade haft det här problemet.

Hur illa var det?

– Det ledde fram till en skilsmässa, men jag lade ned alkoholen när jag var 48 år så jag har haft många nyktra år. På det personliga planet var det illa för jag tappade kontakt med barnen och hustrun så jag blev ganska ensam. Men efter att jag insåg att ett nyktert liv inte måste vara kantat av Ramlösa utan kan vara ganska intressant ändå så har jag aldrig ångrat mig eller haft sug efter att ta ett återfall. Jag mindes ju också alla dåliga sidor, det finns alltid ett pris man får betala och det priset har jag inte lust att betala igen.

Stig Englström spelade Christian Bales pappa i ”Mio min mio”.

Har relationen med dina barn blivit bättre?

– Oh, ja! Jag har en toppenbra relation med dem, jag har en son och två döttrar och åtta barnbarn. Vi är väldigt kärleksfulla mot varandra och det är härligt. Det finns nog många olyckliga människor som skulle behöva den hjälpen som jag fick.

Stig Engström förklarar att han inte har något sällskap, men att han inte jagar aktivt.

– Det skulle vara trevligt att ha en kvinna vid min sida, men det har jag tyvärr inte. Jag hade ett särboförhållande tidigare, men vi var överens om att vi skulle avsluta det. Jag är ju skild sedan 1997 och alla mina barn bor uppe i Stockholm, men eventuellt ska jag med min äldsta dotters hjälp få till ett triangelbyte och då flyttar jag upp till Stockholm för att komma närmare dem.

Dejtingappen Tinder är inte heller någonting för den nyfyllda 80-åringen.

– I min ålder är det rimligtvis kvinnor som är över 70 där, men det är inte så att jag blir så intresserad. Jag skulle vilja ha en yngre kvinna och med det menar jag mellan 50 och 60. Händer det så händer det. Det har jag sagt länge, men det har ännu så länge inte hänt.

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Alkohol

LÄS VIDARE

Så gick det sen för skådespelarna i ”Varuhuset”

ÄMNEN I ARTIKELN

Alkohol

Film & tv

Pension