Renner om Marvelserien: Skulle nästan kunna hända

Gunnar Rehlin/TT

Uppdaterad 2023-01-02 | Publicerad 2021-11-23

Marvelhjälte i ”Hawkeye” och borgmästare i dramat ”Mayor of Kingstown”. Jeremy Renner är dubbelt aktuell just nu – på två konkurrerande strömningskanaler.

Han är ”överallt” just nu, den amerikanske skådespelaren Jeremy Renner. Den 24 november börjar ”Hawkeye” visas på Disney+ medan premiäravsnittet av ”Mayor of Kingstown” sändes av Paramount+ den 15 november.

Och Renner har sin egen teori om varför Marveluniversum har blivit så stort i film- och tv-branschen.

– Det beror på att det inte tar sig självt på allvar, säger han till TT i en Zoom-intervju.

I tv-serien ”Hawekeye” möter vi honom som Clint Barton efter händelserna i ”Avengers: Endgame”. Det är jul i New York, Barton vill tillbringa helgen med sin familj, men måste också bekämpa skurkar tillsammans med Kate Bishop (Hailee Steinfeld).

– Han sörjer, han har förlorat många vänner, vem är han nu? Han har haft en känslomässig resa efter ”Endgame”, nu vill han ha familjelycka, och då går allt åt skogen.

Talas om hämnd

I den sista scenen i sommarens Marvelfilm ”Black widow” fick Yelena Belova veta att det kanske var Hawkeye som dödade hennes syster Natasha i slutet av ”Endgame” och det talas om hämnd. Eftersom Florence Pugh, som spelade Yelena, finns i rollistan för ”Hawkeye” kan man ana sig till en kommande konfrontation. Eller?

– Finns hon med på rollistan? Verkligen? säger Renner och skrattar.

– Det är mycket som är hemligt kring Marvelfilmerna och jag tycker att det är rätt. Man vill inte spoilra för publiken och för fansen, och jag förstår att det gör det svårare för er journalister. Det är lite knepigt att ständigt se till att man inte avslöjar någonting, men det går.

Före tv-serien har Renner spelat Hawkeye i fem långfilmer. Han menar att det, trots att det att handlar om superhjältar, finns det någonting jordbundet i det som produceras inom MCU (Marvel Cinematic Universe).

”Skulle nästan kunna hända”

– Det skulle nästan kunna hända, det finns en liten möjlighet, i alla fall med Hawkeye som inte har superkrafter. Man kan relatera till honom. Och Marvelfilmerna driver ofta med sig själva.

För några år sedan hade Jeremy Renner huvudrollen i Taylor Sheridans utmärkta film ”Wind River”. Renner ville gärna arbeta med honom igen, och när han fick manuset till ”Mayor of Kingstown”, en tät berättelse om våld och korruption i staden Kingstown, tackade han ja utan att läsa manuset.

– Det räckte med att Taylor berättade storyn. Han är oerhört bra, en underbar författare och regissör. Det finns en ärlighet och en poetisk kvalitet i det han skriver, samtidigt som det är våldsamt och rasande när det är action. Jag älskar det.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln