Torbjörn Ek

Kuppen mot Lernström räddade torftiga ”Idol”-sändningen

Tobbe Ek: 7 minuter och 30 sekunder sång på 90 minuter – men programledarens känslostorm var befriande äkta

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I tio säsonger har han varit talangtävlingens ryggrad.

Därför var kuppen mot Pär Lernström i direktsändning det bästa som kunde hända ”Idol”.

För vad är grejen med ett musikprogram – nästan helt utan sång?

Föräldrakärlek, syskonkärlek, vänskapskärlek – och så ovanpå det all kärlek till en chockad och märkbart rörd Pär Lernström.

Inte ens en vanligen genomgrinig ”Idol”-krönikör som undertecknad satt oberörd av alla stora känslor som tog plats i TV4:s sändning på fredagskvällen.

Och tur var väl det.

För egentligen var kvartsfinalen en av de mest torftiga ”Idol”-sändningar som gjorts.

Fem idoler fick stå på scenen och sjunga i 1 minut och 30 sekunder var. Totalt alltså 7 minuter och 30 sekunder sång. Under 90 minuter. Det är inte ens tio procent av sändningstiden.

Man skulle ju kunna tycka att ansvarig ”Idol”-producent lärt sig av tidigare misstag

Nej, det är inte unikt. Även 2004, 2007 och 2019 fick idolerna bara sjunga en låt vardera när fem deltagare återstod. Och de programmen var inte bättre. Så man skulle ju kunna tycka att ansvarig ”Idol”-producent lärt sig av tidigare misstag. Men tydligen inte.

Pär Lernström överraskades av Peter Jihde
Pär Lernström överraskades av Peter Jihde

Skönt då att Idolernas kärlekshyllningar framkallade så starka känslor, Jacqline Mossberg Mounkassas mamma i tårar, Lana Sulhavs mamma så rörd att hon inte klarade av att säga ett ord. Annika Wickihalders syster, Fredrik Lundmans bästa vän, Birkir Blærs föräldrar, alla med så mycket och smittande känslor att det inte gick att värja sig.

Pärs känslostorm var befriande äkta

Och så TV4:s kupp mot Per Lärnström då, hur hans företrädare som ”Idol”-programledare Peter Jihde plötsligt tog över och ledde en hyllning till talangsåpans trygga ryggrad som nu leder sin tionde säsong.

Alla de tidigare vinnarna som sjöng för honom.

Pär Lernström i tårar.
Pär Lernström i tårar.

Pärs känslostorm, tårarna, hur rösten stockade sig. Det var så långt ifrån det plastigt tillgjorda som det amerikaniserade ”Idol”-formatet är gjort för. Och därför så befriande äkta.

Att hyllningarna till programledaren dessutom stormade in i Aftonbladets chatt var precis lika välförtjänt och om TV4 nödvändigtvis ska sända ”Idol” i tio säsonger till så hoppas jag att Lernström får fortsätta som programledare hela vägen in i mål.

Katia Mosallys kaxiga uppmaning till blyga Jacqline: ”Säg det: ’Jag ska stå i final’, säg det nu! ” gick inte riktigt hem, men jag älskade att hon försökte få Jacqline att våga tro mer på sig själv.

Hur fånigt är det inte när juryn säger till alla fem deltagarna att ”Du måste vara i final!” Ni kan ju inte tycka att alla är lika bra? Deltagarna förtjänar mer konstruktiv kritik.

Pär Lernström i tårar.
Pär Lernström i tårar.
Publisert:

LÄS VIDARE