Bra balans för Tove Styrke

Sara Haldert/TT

Publicerad 2022-05-31

Nya albumet är ”världens bästa skiva”, enligt Tove Styrke själv. Och utbrändheten hon drabbades av för några år sedan är borta.

– Nu mår jag kanon. Jag tycker att jag har hittat en väldigt bra balans, säger hon.

Tove Styrke slår fast det direkt: Nya albumet ”Hard” är ”världens bästa skiva”. Hon berättar entusiastiskt om hur albumet, som är hennes fjärde i ordningen, är hennes hittills bästa projekt både musikaliskt och visuellt.

– Det är ett köttigt popalbum med mycket bredd. Jag har tillåtit det att spreta ganska mycket – jag har inte polerat och hållit tillbaka. Det är den sortens popalbum som jag själv skulle vilja lyssna på, jag blir väldigt glad av musiken. Det känns levande och mänskligt, och jag tycker att pop är bäst när det är så, säger hon.

Utvecklas

Att låta ”Hard” få spreta och ha många olika låtar och strukturer har varit en process, enligt Tove Styrke. Och processen har i sig varit ett led i att hon ständigt vill pusha sig själv och utvecklas i det hon gör. Hon beskriver sitt förra album ”Sway” som ”välproducerat, välskrivet och perfekt”, medan ”Hard” är något annat.

– Varenda grej man hör på ”Sway” är vägd på guldvåg. Den är ”flawless” och jag älskar verkligen den skivan, men det gjorde att det blev ganska naturligt att göra något annat nu istället för att försöka att toppa den. Istället försökte jag släppa tyglarna och falla lite fritt.

TT: Finns det ett outtalat krav på att artister ska återuppfinna sig själva inför varje nytt album?

– Nej, man måste ju verkligen inte göra det! Många artister försöker förtydliga och definiera sig själva istället och har ett återkommande sätt att uttrycka sig. Men jag är sådan som person att jag vill vakna varje morgon och känna mig som ett oskrivet blad, och få blomma ut och vara som jag vill, säger hon.

Bra balans

För några år sedan handlade intervjuer med Tove Styrke ofta om hur hon jobbade med att komma till tillbaka från den utmattning hon drabbats av. Nu är hon ute på andra sidan.

– Nu mår jag kanon, det är väldigt skönt. Jag har en massa olika strategier för livet. Sedan brakar man igenom då och då , men så är det om man är människa och så är det för alla, säger hon.

Att tillvaron ändå går lite upp och ned ibland beror på artistyrket, tror Tove Styrke. Ena stunden är det otroligt intensivt för att i nästa vara så lugnt att hon känner sig understimulerad:

– Mitt jobb är ju ganska speciellt. Under de lugna perioderna undrar man om man ens finns om man inte står på en scen. Särskilt jag som har gjort det här sedan jag var 16 år! Det blir lätt att man identifierar sig lite väl mycket med sitt artisteri. Men just nu är det väldigt bra balans, säger hon.

Meningsfullt

Den 3 juni ställer sig Tove Styrke på Gröna Lunds scen i Stockholm, och hon hoppas kunna fylla både resten av det här året och nästa år med mycket turnerande.

– Jag har saknat det så otroligt mycket. En väldigt stor del av det jag gör är att vara en liveartist, och det är bland annat då mitt jobb känns som mest meningsfullt och roligt. Det är på scenen jag får möta publiken och vara i det rum som vi skapar tillsammans.