”Avicii” Tim Bergling

Avicii-biografin berättar om dj:ns sista tid i Oman: ”Mediterade i timmar”

Av: 

Petter J Larsson

Tim Bergling, mest känd under artistnamnet Avicii, tog sitt liv i april 2018.
Tim Bergling, mest känd under artistnamnet Avicii, tog sitt liv i april 2018.

NÖJE

Med hjälp av intervjuer, chattkonversationer och 40 000 mejl har journalisten Måns Mosesson lärt känna Tim Bergling efter hans död.

Nu kommer boken om Aviciis liv – med nya detaljer kring vad som hände i Oman i april 2018.

– Vi vill avdramatisera samtalet om psykisk ohälsa, säger Måns Mosesson.

I boken ”Tim – biografin om Avicii” får läsarna en ny inblick i den svenska DJ:ns liv. Författaren Måns Mosesson har utöver intervjuer med Tim Berglings släktingar, vänner och kollegor även fått tillgång till 40 000 mejl som han skickat och tagit emot, samt en uppsjö av hans chattkonversationer på olika plattformar.

– Det har varit guld för mig att kunna, i det här kaoset som han befunnit sig i under stora delar av sin karriär och liv, hitta hans perspektiv på låtar, händelser och sitt eget mående, säger Måns Mosesson.

Som journalist på Dagens Nyheter träffade han Tim Berglings föräldrar Klas och Anki 2019 och fick senare förtroendet att berätta om sonens liv.

– Det är väldigt hedersamt men också ett väldigt ansvar, säger Måns Mosesson.

– De har skapat den här stiftelsen (Tim Bergling foundation) och vill verkligen försöka göra så att det ska komma någonting gott ur det här hemska. Det värsta har redan hänt.

Somnade på bröllop

Berättelsen om världsartisten, som slog igenom med ”Levels” 2011, skildrar också hans stress och hälsoproblem, som ledde vidare till ett missbruk av smärtstillande och lugnande opioider.

I boken beskrivs hur han åkte hem för sin broder Antons bröllop, men satt och somnade vid bordet, och om hur en livsfarlig blandning av opioider och ADHD-medicin gjorde att han hamnade på sjukhus vid en resa till Mexiko 2015.

När en brittisk beroendeterapeut kopplades in senare det året höll Klas, Tims storebror David, hans manager Arash Pournouri och ett gäng andra närstående en intervention med Tim. Efter flera timmar gav med sig och gick med på att läggas in för behandling.

– På många sätt så är detta, som jag ser det, en fantastiskt fin resa, som handlar om en ung person som får massor av nya insikter, framförallt när han kommer till behandlingshemmet på Ibiza i slutet av 2015, säger Måns Mosesson.

Tim

Mosesson, Måns

Tim

269,00 kr

Läs mer

Till shoppen
Journalisten Måns Mosesson har skrivit boken om Aviciis liv.

Mediterade i timmar

”Tim – biografin om Avicii” ger också en inblick i stjärnans sista dagar i livet, i Oman. Han hade åkt dit med ett gäng bekanta och en man som arrangerade skräddarsydda äventyrsresor tog hand om gruppen.

De åkte ut bland bergen och i öknen och sov i tält. Tim Bergling mediterade mycket.

Han hade läst en bok om transcendental meditation, där skaparen Maharishi Mahesh Yogi berättat att om man följde hans instruktioner så skulle man nå ett stadie av ”kosmiskt medvetande” på fem till åtta år. Det handlade om 20 minuters meditation åt gången, men Tim ville nå målet snabbare än så och kunde sitta i flera timmar.

Efter expeditionen åkte resten av gänget hem, men Tim blev kvar i huvudstaden Muskat och hängde med några vänner från Oman som han träffat på resan.

Ville flytta hem

Den 16 april 2018 ringde Tim Bergling sin terapeut Paul Tanner och sa att han inte mådde bra och kände sig förvirrad. Han slets mellan drömmen om ett vanligt liv med en flickvän och familj – och viljan att förändra världen.

Efter att ha mediterat kände han sig dock bättre, kunde han lugna Paul Tanner med. I ett sms till en kompis berättade han om hemligheten till att bli en bättre människa: ”Så fort du börjar rensa allt nonsens ur huvudet – vilket du endast kan göra med meditation – så faller de andra bitarna på plats av sig själva.” I samma veva berättade han för sin mamma att han skulle sälja sin villa i Los Angeles och flytta hem till Sverige.

Klas Bergling och Anki Lidén, föräldrar till Tim ”Avicii” Bergling.

Låg på sjukhus

Den 19 april fick föräldrarna ett annat besked. En man som träffat Tim på ökenexpeditionen och bjudit hem honom till sitt släktgods utanför Muskat var nu orolig för sin gästs hälsa. Han hade blivit passiv och inåtvänd, inte ätit på länge och blivit allt tystare. Han hade gråtit och skrivit ner saker på ett papper – och mediterat i timmar vid poolen.

Nu hade han även skadat sig och hamnat på sjukhus, men det var ett ytligt sår, sa mannen. Han var på sjukhus och blev omplåstrad – och skrevs ut.

Ur föräldrarnas perspektiv

Den 20 april hittades Tim Bergling död i sitt rum på godset. Han blev 28 år gammal. I boken beskrivs dödsdagen ur föräldrarnas perspektiv. De hade bokat ett flyg till Oman från Kanarieöarna, där de bor, men inte hunnit i tid.

– En del av min vilja, och Klas och Ankis för den delen, är att avdramatisera samtalet om psykisk ohälsa över huvud taget. Det hade känts konstigt att inte berätta om självmordet, men samtidigt har jag inte velat landa i en känsla av att det romantiseras. Vi försöker berätta om det så avskalat som möjligt, säger Måns Mosesson.

– Sedan tycker jag att en poäng är att stora delar av berättelsen de sista dagarna sker lite på avstånd, ur Klas och Ankis perspektiv. Det har känts som rätt nivå att lägga det på.

En ung Avicii fotograferad i sin studio 2011.

”Tappade fotfästet”

Enligt författaren, som satt sig in i Tim Berglings liv, hade DJ:n fram till avresan från Los Angeles till Oman äntligen hittat tillbaka till skaparglädjen, och suttit i veckor och gjort musik non-stop.

– Man läser det i hans sms och så också, hur lycklig han är att jobba igen. De hade det också riktigt bra ute på ökenexpeditionen – han verkar verkligen ha tyckt om att studera stjärnhimlen och diskutera kosmos med sina resekamrater. Så det är en kort, hemsk och akut fas som Tim sedan går in i, och tappar fotfästet. Det finns ju inget som pekar på att han alls planerat detta.

”Tim – biografin om Avicii” släpps den 16 november.

ANNONS

Kampanjer på massor av varor till sommaren! Solkräm, hudlotion och myggmedel!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så hjälpte hemlige läkaren Björn Natthiko Lindeblad att dö

ÄMNEN I ARTIKELN

”Avicii” Tim Bergling

Oman

Böcker