Mejla

Sylvia Balac

Till slut måste någon sätta stopp för hopskrivningen tillslut

”Tillslut förpackningen” är en korrekt användning av ordet tillslut.
”Tillslut förpackningen” är en korrekt användning av ordet tillslut.

Rädslan för att särskriva har gått för långt. Nu skriver allt fler ihop ord som egentligen ska vara isär.

Att skriva alltfler i stället för allt fler är ett av många exempel på felaktig hopskrivning. Istället i stället för i stället är en annan. Ändå är det sällan hopskrivningar ger upphov till samma hån som särskrivningar, kanske för att flera uttryck faktiskt kan skrivas antingen isär eller ihop, och för att hopskrivningar inte är lika flagranta som särskrivningar. I de flesta fall.

Grundregeln är: skriv ihop om den starkaste betoningen ligger på det första ordet. Som alltför och återigen. Om betoningen inte ligger på första stavelsen, skriv isär. Men tyvärr är det inte riktigt så enkelt. Vissa uttryck skrivs helt enkelt isär eller ihop ”av hävd” (som ihop och isär, lustigt nog), och gentemot många uttryck som egentligen borde följa regeln har både Svenska Akademiens ordlista och Språkrådet en låt gå-attityd. I morgon eller imorgon? Äh, skriv vad du känner för. Vilket tyvärr bäddar för monstrositeter som imorse och iövermorgon och inatt.

På Twitter skriver många etablerade skribenter såhär i stället för så här – men jag kan inte riktigt klaga på det med hedern i behåll då ”det kan stavas både såhär och så här men Språkrådet rekommenderar särskrivning”.

Så vad KAN jag då klaga på så att den här krönikan får ett existensberättigande? Jo, ett otyg som har letat sig in i flera stora tidningar de senaste åren: tillslut i stället för till slut. En mycket märklig hopskrivning som sticker dolkar i mina ögon, men icke desto mindre fått stor spridning. ”Luleå tappade – men vann tillslut mot Frölunda” (Aftonbladet 16/11 2017). ”Tillslut gick hon in i väggen och sjukskrev sig” (Dagens Nyheter 8/9 2019). ”Ingen vill se ett krig, men små incidenter kan tillslut leda till det” (Svenska Dagbladet 20/7 2019).

Hur den här hopskrivningen ens uppstått övergår mitt visserligen begränsade förstånd. Iallafall kan jag i alla fall förstå. Men tillslut? Till att börja med är det ju redan ett annat ord, imperativformen av verbet tillsluta: Tillslut förpackningen! Kanske är det rädslan för att särskriva som gett upphov till denna styggelse som i teorin skulle kunna leda till meningen ”tillslut tillslöt hon förpackningen”. Men att det inte satts stopp för säger en hel del om tidningshusens minskade resurser, och kanske även något om våra språkvårdande institutioners släpphänthet.

I fallet tillslut måste SAOL och Språkrådet rimligtvis till slut sätta ner foten.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN