Livemusik på nätet livlina för artister

Av:  TT

Conny Bloom är en av artisterna som har direktsänt musik via Bring it Home. Arkivbild.
Conny Bloom är en av artisterna som har direktsänt musik via Bring it Home. Arkivbild.

En ny strömningstjänst som erbjuder livemusik på nätet ska hjälpa artister bekämpa inkomstbortfallet som coronavirusets framfart orsakar.

– Folk har ringt hela dagen för att boka tid i studion, säger Hilda Sandgren, en av initiativtagarna.

Kulturen flyttar ut på nätet, och musiken är inget undantag. Med det nya initiativet Bring it Home 2020 ska artister som fått sina konserter inställa på grund av coronaviruset kunna direktsända livemusik till sina fans.

– De som har ställt in, som har en publik som är besviken, och som kan ta sig till vår studio, är välkomna, säger Hilda Sandgren på bokningsbolaget MTA Production. Hon är också med och driver musikstudion Sonika i Stockholm, där albumaktuelle artisten Conny Bloom nyligen genomförde en direktsänd spelning som har setts över 21 000 gånger på nätet.

Alla som ser de direktsända spelningarna uppmuntras till att swisha eller sätta in pengar på ett konto som sätts upp för detta ändamål. Sedan fördelas intäkterna så att artisten får hälften och resten går till dem som spelar in, säkrar kvaliteten, arbetar med kommunikation, PR och bokning – samt att en summa sätts av till någon av de fonder som nu startats för att kompensera förlorad inkomst för musiker.

– Det bästa vore om vi slapp göra det här. Men hela livemusikbranschen har i princip försvunnit sedan förra veckan, säger Daniel Josefsson, turnéledare och bokningsagent, och initiativtagare till Bring it Home 2020 tillsammans med vännen Mats Rydström.

Några av artisterna som kommer att direktsända från Sonika framöver är Isabella Lundgren, Abramis Brama, Magnus Lindgren och Louisiana Avenue.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN