Camilla Läckberg

Ministerns attack på Läckberg: ”Sticker enormt i ögonen”

Lena Hallengren (S) kritiserar deckardrottningens satsning på privat sjukvård

Av: 

Torbjörn Ek

Rasmus Karlsson

NÖJE

Socialminister Lena Hallengren går till skarp attack mot Camilla Läckbergs sjukvårdssatsning.

– Jag tror det är mycket farligt, säger ministern.

Nu stämmer socialminister Lena Hallengren (S) in i kritiken mot Camilla Läckberg nya sjukvårdsmottagning, för dem som har råd att betala mellan 1 150 och 2 490 kronor för ett läkarbesök eller 500 kronor för en uppföljning över telefon.

– Det här sticker ju enormt i ögonen. Vi har en lång tradition i Sverige av vård efter behov, inte efter plånbok. Där den som har mer pengar betalar lite mer skatt och alla får ut välfärd i form av till exempel avgiftsfri mödravård och BVC för alla barn. Det här är ett stort steg bort från den principen. Jag tror det är mycket farligt, säger ministern.

Camilla Läckberg har inte själv besvarat kritiken.

Kritiken briserade under helgen och måndagsmorgonen efter att deckardrottningen Läckberg berättat om sin nya satsning på privata läkarmottagningar med inriktning på vård för kvinnor tillsammans med PR-kvinnan Christina Saliba och läkaren Sara Löfgren. Den första mottagningen slog upp portarna på Östermalm i Stockholm under måndagen.

Socialminister Lena Hallengren (S).

Läckberg kritiserades också för namnet Hedda Care, uppkallat efter den kvinnliga läkarpionjären Hedda Andersson, som fram till sin död 1950 ägnade sitt liv åt såväl sjukvård för kvinnor som för att kämpa för sjukvård åt de allra fattigaste.

– Den svensk sjukvården behöver en kraftsamling för att vår gemensamma välfärd ska bli bättre och för att köerna ska bli kortare. Vi behöver inte nya dyra privata system för dem som har tjock plånbok. Däremot tycker jag som socialdemokrat att de allra mest förmögna kan betala lite mer i skatt för att våra äldre ska få en bättre vård, säger socialminister Lena Hallengren.

Christina Saliba svarar

Under måndagskvällen la Christina Saliba, som är delägare i satsningen, upp ett Instagraminlägg där hon svarar på Lena Hallengrens kritik.

”Om socialministern känner att en privat mottagning med ett tiotal läkare är det största hotet mot svensk vård kan hon inte ha mycket förtroende för sin egen vårdpolitik. Hon skulle kunna svara på hur hon tänker skapa tillgänglig vård för alla istället för att ta billiga, slentrianmässiga pr-poäng” skriver hon.

Nöjesbladet har utan framgång sökt Camilla Läckberg via hennes pr-kontakt Christina Saliba som också är delägare i sjukvårdssatsningen.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Camilla Läckberg

LÄS VIDARE

Raseriet mot Läckbergs vårdsatsning

ÄMNEN I ARTIKELN

Camilla Läckberg

Lena Hallengren

Sjukvård

Östermalm

Vård & omsorg

Hedda Care