Julkalendern

Raseriet mot julkalendern: ”Känns jätteledsamt”

Av: 

Klas Widestrand

NÖJE

Första avsnittet av årets julkalender ”Panik i tomteverkstan” har precis sänts.

Men redan nu har programmet orsakat ilska hos många föräldrar – som menar att julkalendern riskerar att förstöra julen för barnen.

– De allra flesta barn vet att det är föräldrar eller grannar som klär ut sig, säger Johanna Gårdare på SVT.

Våra barn tror på tomten och nu sitter vi här och blir orolig över om frågor kommer ställas kring detta. Kommer dom ifrågasätta jultomten på jul, kolla lite extra om det är en mask”, skriver en person på SVT:s Facebooksida efter premiäravsnittet av årets julkalender.

Under julafton är det många mammor och pappor som klär ut sig till jultomten när det är dags att dela ut klapparna.

Ögonblicket när ”tomten” stiger över tröskeln är för de flesta barn den självklara höjdpunkten under julhelgen.

Men nu oroar sig svenska föräldrar för att årets tomtebesök kan ha förstörts – på grund av SVT:s julkalender ”Panik i tomteverkstan”.

”Föräldrar klär ut sig”

I premiäravsnittet uttrycker Per Andersson, som spelar en av de riktiga tomtarna på Nordpolen, oro eftersom många har slutat tro på tomten.

– Nästan alla föräldrar klär ut sig till mig på julafton och dåligt dessutom med någon kudde som mage. De där fåntrattarna urholkar mitt varumärke, men det finns inget som går upp mot den äkta varan, säger han.

Repliken har fått många tittare att rasa på sociala medier. 

Usch, här har man kämpat med att behålla magin så länge som möjligt och så blir det bara pannkaka... känns jätteledsamt”, skriver en annan upprörd förälder på SVT:s Facebooksida.

”Barnen vet”

Hos SVT förde man diskussioner om den kontroversiella repliken innan den togs med i programmet. 

– Vi har resonerat som så att de allra flesta barn vet att det är föräldrar eller grannar som klär ut sig, det är ju väldigt få barn som på riktigt tror på tomten. Det handlar ju mer om att man har en tyst överenskommelse i familjen där alla spelar med och det är också en del av traditionen och den tycker vi inte att vi förstör med den här repliken, säger Johanna Gårdare, programchef för barn- och ungdomsutbudet på SVT. 

Men finns det inte mindre barn som fortfarande tror på tomten? 

– Det kan möjligtvis vara så att det finns några väldigt små barn som fortfarande tror på tomten. Men det säljs ju tomteutklädnader i varenda mataffär, man kan nästan inte vistas ute i samhället om man ska lyckas behålla barnens tro på att det finns riktiga tomtar. 

Johanna Gårdare pekar också på att en majoritet av julkalenderns publik är vuxna, vilket innebär att manuset innehåller repliker som framför allt riktar sig till de som är äldre. 

– Vi vill att man ska kunna sitta och titta tillsammans över generationsgränserna och då ska såklart även femåringarna kunna vara med. 

– Den här repliken var väl mer en flört med vuxenpubliken och flyger nog över huvudet på de allra minsta. Vår avsikt har självklart inte varit att förstöra magin med tomtar, vi vill tvärtom göra tomtevärlden ännu mer magisk.

PODD Tv-bönderna och kärleken

I elfte avsnittet av ”Bonde söker fru”-podden ”Tv-bönderna och kärleken” avslöjar Karin avslöjar vad hon egentligen berättade för Pelle i samtalet som klipptes bort.

Lyssna:

 iPhone

 Spotify

 Acast


Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Jämför kreditkort till semestern! Vilka förmåner passar dig?

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Julkalendrar genom tiderna – från 60-talet fram till i dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Julkalendern

SVT, Sveriges Television

Pernilla Wahlgren

Per Andersson (skådespelare)