Jonatan Unge

Cecilia Hagen och Jonatan Unge – mor och son först ut i nya ”På spåret”

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Ett av paren som är först ut i säsongsstarten av SVT:s långkörare ”På spåret” är Cecilia Hagen, 73, och Jonatan Unge, 40.

Mor och son.

Vi möter dem för ett samtal där de inte alltid är överens om saker och ting.

– Vad kul! var min spontana känsla när vi fick frågan att vara med, säger Jonatan.

– Aldrig i livet!, tänkte jag, säger Cecilia.

Vi ses i Cecilia Hagens bostad, ett hus på Djurgården i Stockholm ett par stenkast från Gröna Lund och Skansen.

Där har inte bara Jonatan Unge vuxit upp med sin mamma och två år äldre syster. Cecilia har sprungit runt i huset så länge hon kan minnas. Redan hennes mormor bodde där.
Cecilia kallar sig för trygghetsnarkoman. Hon har inte bara bott på samma ställe hela sitt liv, hon har större delen av sitt vuxna liv varit en profilerad reporter/krönikör på Expressen. Efter pensionen skriver hon fortfarande krönikor där en gång i veckan.

Men för många är hon också känd som en flitig ”På spåret”-tävlande. Hon vann SVT:s populära frågelek 1995 med Tomas Tengby. Och har varit i final med både Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren och Adde Malmberg.

– Jag kommer ihåg när du vann med ”Hoa-Hoa”. Men Adde Malmberg har jag inget minne av. Mamma, you've been around, säger Jonatan och skrattar.

Utsedd till årets komiker

Han är på besök från Malmö, där han har bott ett tiotal år. Där bor också hans 8-åriga dotter Dalia, som han har med exsambon, skådespelerskan Sissela Benn.

Jonatan har gjort karriär som stå upp-komiker. I fjol blev han utsedd till årets bästa komiker på Svenska Standup-galan. I år vann han samma pris på Barncancergalan – Det svenska humorpriset i Kanal 5. Han var också en populär radioprofil i P3:s ”Tankesmedjan” och är en flitig poddare. Just nu kan han också ses i svarta komediserien ”Kurs i självutplåning” i SVT 1 på fredagskvällar och på SVT Play.

Exakt varför de till sist kunde enas om att tävla i årets säsong får jag inget riktigt svar på.

– När sa vi ja?, säger Cecilia.

– Vi bråkade så mycket i somras, så vi tyckte inte vi kunde tävla på grund av den dåliga relationen. Sedan sa vi ja och det har varit trevligt, säger Jonatan.

– Vi ska inte gå in på det, säger Cecilia och ruskar på huvudet.

Jämförde föräldrarnas kändisskap

Hon och Jonatans pappa, DN- och senare Vi-journalisten Ingemar Unge, skilde sig när barnen var små.

Från den tiden minns jag Cecilia Hagen som en för sin tid oväntad tidig, träffsäker och både arg och lite bitter krönikör om livet som ensamstående mamma.

– Det minns ju inte jag, jag var bara sex år, knappt läskunnig. Det måste väl ha varit ovanligt att någon på det sättet visade den lämnade kvinnans aggression, säger Jonatan.

– Jag vet att Ingalill Mosander, min väninna, sa att jag borde dämpa ned mig lite grann, minns Cecilia.

Det är hos sin mamma Jonatan mestadels växte upp efter skilsmässan. Han vänder sig till henne och säger:

– Jag jämförde vem som var kändast av mina föräldrar. Pappa ledde ganska länge, sedan gick du om med råge. Jag tror det var en kombination av att du var med i tv och du fick mer respekt med åren, att stämpeln att du bara skrev om familj och barn försvann. Sedan fick du ju Stora journalistpriset, då var jag jättestolt.

Tänkte bli lärare

Cecilia ser lätt chockad ut när Jonatan berättar att han har jämfört föräldrarnas kändisskap.
Generellt kan man väl säga att han inte tycks ha några spärrar för vad som är lämpligt att säga eller skriva eller inte. Han är numera medarbetare i den här tidningen. Skriver krönikor på aftonbladet.se i den Malmö-satsning tidningen genomfört sedan en tid tillbaka.

– Det är bara på nätet, under någon sorts Malmöflik. Mest har jag väl skrivit skit om Malmö, säger han.

– Jag var på något slags after work med Malmöredaktionen på Aftonbladet. Jag brukar skämta om Erik Niva, då var det några sportpojkar med och det glödde av hat i deras ögon. Han är Gud hos dem (skratt).

Ett tag hade Jonatan Unge tänkt att bli lärare.

– Det var en slags Plan B jag hade. Hade väl haft någon lärare jag såg upp till. Gudskelov blev det inte av. Det verkar svintufft, säger Jonatan och vänder sig till sin mor.

– Du ville jag skulle gå juristlinjen eller bli revisor. Och har sagt att jag skulle börja spela tennis för att få rätt kontakter.

– Det har jag aldrig sagt, säger Cecilia.

– Klart du sagt så. Du vill att man ska ha säkra yrken. Med fast månadslön. När jag sa upp mig från ”Tankesmedjan”, frågade du vilket nytt jobb jag hade. ”Inget, jag ska starta en podd”, sa jag. Du tyckte det var helt sinnessjukt att säga upp sig från ett jobb utan att ha ett annat jobb.

Att Jonatan blev stå upp-komiker förvånar dock inte mamma Cecilia.

– Till skillnad från mig, har Jonatan hela sitt liv varit fantastisk på att hålla himla bra tal, totalt oförberedda. Inte insmickrande, inte sårande, men han har alltid fått korn på något och samtidigt varit väldigt klarsynt. Hans karriär bygger nog lite på detta.

”Man rycker aldrig på tian”

Hur ofta har du sett Jonatan uppträda?

– Jag passar mig noga. Blir alltid så oroad att någon inte ska tycka det är kul eller ropa något fräckt. De första gigen visste jag inte ens om. Jag har varit på Intiman och Scala, men det gör mig inte mindre oroad bara för att Jonatan nu är etablerad, säger Cecilia.

Trots utmärkelser som bästa stå upp-komiker, är det långt kvar till den nivå som till exempel Mia Skäringer eller Johan Glans är på. De som säljer hundratusentals biljetter.
– Jag är på turné en gång om året med mina kompisar Branne Pavlovic och Ahmed Behran. Jag är bara svinglad om vi kan sälja ut ställen som tar 600 personer. Vi ska ut i mars-april nästa vår.

Mor och son tycker det är trist att de inte bor i samma stad. Jonatan skulle gärna bo i Stockholm, men respekterar att hans dotters mor hellre vill bo i Malmö.

– Jag har försökt lobba för en flytt. Men Sissela är en väldigt inbiten malmöit. Det enda hon vill göra är att åka till Stockholm, gå in på Pressbyrån, få bekräftat att hon blir som hon tycker snorkigt bemött och sedan åka hem till Malmö och berätta om det, säger han, med glimten i ögat.

– Det är tråkigt att inte vara en farmor som hämtar och lämnar på skolan. Att inte ha vardagsnärheten. Men vi ses så ofta vi kan, säger Cecilia.

Vad är er taktik i ”På spåret”?

– Du har sagt att man aldrig rycker på tian, att man ska vara försiktig, säger Jonatan.

– Jag har faktiskt aldrig dragit i nödbromsen, erkänner Cecilia.

– Vi kanske har varit för försiktiga, men… ledtrådarna på tian är ju bara långsökt dravel, säger Jonatan.

Hur fungerar ni ihop i dressinen eller Första klasskupéen?

– Jag kan väl lite mer om sport. Annars är väl nackdelen att vi kan ungefär likadana saker men jag kan lite mindre. Så det blir väl lite av en one woman show, jag sitter bredvid och hejar på ganska bra, säger Jonatan.

Häromveckan var Jonatan Unge intervjuad i Dagens Nyheter. Där framstod han som betydligt mer deppig, än under vårt möte. Mamma Cecilia säger:

– De hade en bild som såg ut som…

– …att jag skulle ta livet av mig. Jag har inte läst artikeln, jag gör aldrig det. Men jag är inne i en väldigt bra period nu, säger Jonatan.

I säsongsstarten av ”På spåret” tävlar de mot Inga-Britt Ahlenius och Peter Magnusson.


Cecilia Hagen och Jonatan Unge om…

… hur ofta de har tittat på ”På spåret” i tv:
– Jag tittar alltid. Tycker att man är en idiot om man ställer upp och det tycker jag fortfarande, trots att jag är med. (Cecilia)
– Jag har tappat allt när det gäller tv för fem, tio år sedan. Men jag läser om det, kompisar till mig har varit med och briljerat. (Jonatan)

… Filip & Fredriks lite grann liknande frågelek ”Alla mot alla” i Kanal 5:
– Det är jättekul. På sätt och vis lite lättare än ”På spåret”. Mer avslappnat. Det ska ju vara lite Filipskt och Fredrikskt. Allra svåraste frågeleken är ”Kulturfrågan Kontrapunkt”. Är jag ens i närheten av att svara på en enda fråga, tycker jag det är jättebra. (Cecilia)
– Jag har inte tittat. Det jobbiga verkar vara alla är tvungna att vara med i så många program. (Jonatan)

… ”Kurs i självutplåning”, SVT:s dramaserie där Jonatan och Evelyn Mok har huvudrollerna:
– Jag har sett serien. Tycker Jonatan var jättebra. Men i grunden anser jag inte att han är en skådespelare. (Cecilia)
– Pappa anser det. (Jonatan)
– Han är en mer positiv människa än jag. (Cecilia)
– Jag har bara sett första avsnittet. Men vill se avsnitten där Evelyn är på kursgården, har hört att de är jättebra. Men jag vill inte se mig själv. Det är hemskt. Jag tycker jag är så ful. (Jonatan)

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Publisert:

LÄS VIDARE

Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren 70 år: Om jag inte tränar så kan jag varken äta eller kröka och det går inte

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonatan Unge

Cecilia Hagen

På spåret

Sissela Benn