Natasha Azarmi

Arre! Arre! borde bli årets enda snackis

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Starka framträdanden till trots – årets P3 Guld-snackis borde bli något helt annat

P3 Guldgalan brukar stå för årets snyggaste tv-framträdanden. Musiken är alltid kvalitativ och framförd av landets starkaste artister.

I kväll öppnade Molly Sandén galan med bravur genom att sjunga lika vackert och hudlöst som vanligt. Ozzy och Timbuktu suddade tillsammans ut generationsgränser och Winona OakVictor Leksell och Snoh Aalegra var alla bevis på den svenska musikscenens ljusa framtid.

Molly Sandén och Dree Low blev dubbelvinnare.
Molly Sandén och Dree Low blev dubbelvinnare.

Rockmusiken lyste med sin frånvaro

Men det går att kritisera P3 Guld för att vid det här laget ha slutat överraska. I veckan bad jag min kompis gissa vilka som skulle uppträda. ”Molly Sandén, Miriam Bryant och Hov1”, svarade hon. Nåja, två av tre rätt.

Detta trots att P3 ständigt strävar efter att lyfta fram ny musik i olika genrer. Men i kväll, och som alla år dessförinnan, fick rockmusiken lysa med sin frånvaro. En särskild förlust eftersom att nivån på svensk rockmusik är så hög, precis som journalisten Ika Johannesson poängterade under kvällens gång. Refused tog i alla fall tillfället i akt och vände upp och ner på Partille arena under tre livliga minuter.

Kvällens stora vinnare blev Molly Sandén. Med sitt starka break-up-album ”Det bästa kanske inte hänt än” tog hon välförtjänt hem både ”Årets pop” och ”Guldmicken”.
Även Dree Low vann priserna ”Framtidens artist” och ”Årets hiphop”, även om den sistnämnda gärna hade fått gå till fantastiska Henok Achido.


Men P3 Guld-favoriterna Hov1 fick i stället gå lottlösa. De var nominerade i kategorin ”Årets grupp”, som i slutändan kneps av hiphopduon Aden och Asme. I övrigt en stor kväll för hiphopen där Z.E tog hem pris för ”Årets artist” och Einars ”Katten i trakten” blev ”Årets låt”.

Arre! Arre!
Arre! Arre!

Arre! Arre! borde bli årets enda snackis

Vid sidan av starka framträdanden brukar P3 Guld vara utomordentligt bra på att tackla de svåra frågorna. Rebecca & Fionas brandtal om metoo från 2018 är det bästa exemplet.
I år fanns inga sådana minnesvärda stunder – i alla fall inte från kanalens egen sida. Den starkaste ställningen tog i stället rockbandet Arre! Arre! när de under sitt vinnartal skrek ”Fuck Jimmie!”. Det borde bli årets enda galasnackis.

Fotnot: Nöjesbladets Natasha Azarmi har varit med i juryn för kategorin ”Guldmicken”.

Publisert: