Mikael ”Soldoktorn” Sandström avslöjar nya karriären

”Tycker själv jag har en känsla för det där”

Av: Anna Shimoda, Hans Shimoda

Publicerad:
Uppdaterad:

Från intensivvård till stand up.

Nu berättar Mikael ”Soldoktorn” Sandström om sin nya karriär och om läkarkollegornas missunnsamhet.

– Man är ju inte direkt sedd på jobbet, säger han till Aftonbladet.

Mikael ”Soldoktorn” Sandström, 62, har varit TV4:s husdoktor sedan 2011 och svarat på tittarnas frågor om sjukdomar och hälsa. Vid sidan om det driver han också ”Läkarpodden” med programledaren Tilde de Paula Eby, 47.

Till vardags arbetar Mikael Sandström dock som överläkare i intensivvård och anestesi vid Lindesbergs lasarett. Men nu berättar han för Aftonbladet att ett nytt uppdrag hägrar i höst. 

– Jag har ju gjort medicinska föreläsningar för medicinfolk i flera decennier. Men jag tycker att, bortsett från när man utbildar människor förstås, att man kan skoja till det lite mer. Avdramatisera och göra saker lite roligare, och jag tycker själv att jag har en känsla för det där. Stand up comedy finns redan, men inte stand up medicine. Jag ska alltså göra en show med folkbildning till människor på ett humoristiskt och enkelt sätt. Det ska vara snabbt, rappt och roligt. 

”Fick blodad tand”

Mikael Sandström förklarar att den show han är på väg att sjösätta kort och gott kommer heta ”Mikael Sandström Live” och att premiären kommer ske under hösten på Playhouse i Stockholm.

– Jag körde ”Fördomspodden” live med Emil Persson innan coronan slog till och fick blodad tand. Det kändes jävligt bra och var kul som fan, det kändes som att jag hade hittat hem. 

Men Mikael Sandström kommer inte stå ensam på scenen. Vid sin sida kommer han ha en sidekick i form av ett skelett som passande nog heter Benny. 

– Om man ska föreläsa är det bra att ha ”någon” att stöta och blöta med och även skämta med och göra undersökningar på.

Ett skelett känns inte så talför?

– Nä, precis. Men det går att lösa. Det måste ju inte prata, förklarar Mikael Sandström skrattandes och berättar att namnet inte är någon slump:

– Det finns en historia bakom det. När jag gick kurser i anatomi pratade de alltid om en Benny. Men jag undrade vem fan det var och tänkte att det måste vara en forskare. Jag förstod först inte ordet, BEN-ny. Men jag hoppas det blir kul.

Mikael Sandström.
Foto: STEFAN MATTSSON
Mikael Sandström.

”En del kollegor tycker det jag gör är oseriös exponering”

Mikael Sandström berättar att den nya satsningen innebär att han inte längre kommer kunna arbeta som överläkare i samma utsträckning.

– Jag kommer gå ner i tid och kanske arbeta halvtid. Det vet de inte om än, men det skiter de nog i. Man är ju inte direkt sedd på jobbet. Det är en del kollegor som tycker att det jag gör är oseriös exponering. De tycker exempelvis att det är dumt att jag gör svåra saker enkla i ”Nyhetsmorgon”. Det ska vara komplicerat, annars är det inte på riktigt. Lite så känns det. Men jag riktar mig till allmänheten och då blir det enkelt, jag föreläser ju utifrån den plattform jag befinner mig då. Det finns nog en liten avundsjuka att jag får chansen och inte dem. De nonchalerar det som jag har gjort och säger att de aldrig sett det eller hört talas om det, medan patienterna alltid är jätteglada och tycker det är roligt.

Hur känns det?

– Numera är jag helt likgiltig för det. Jag pratar aldrig om det jag gör på jobbet och det har nästan blivit tabubelagt på något sätt. Men nu har jag hållit på i 35 år och känner att det är dags att nå ut lite mer och därför gör jag den här showen bland annat.

Kan man skämta om exempelvis corona?

– Man kan skämta om allt! Döden också, det kommer nog bli rätt uppseendeväckande. Kan man skämta med en person i livets slutskede om döden? Absolut. Många lever ju ett liv som om de vore döda innan de dött och blir behandlade så också. Har man en månad kvar vill man väl för fan inte ha tysta och ledsna människor omkring sig, utan snarare glädje och skratt.

Avslutningsvis berättar Mikael Sandström att han också fått förfrågningar från olika tv-kanaler och att han inte är främmande för ett kanalbyte.

– Jag har försökt presentera massor med idéer för TV4, men de har inte varit så intresserade. Jag skulle vilja få till en större satsning än 7-8 minuter i veckan.

Publicerad:

LÄS VIDARE