Edward Blom

Edward Bloms ilska efter Daniel Eks beslut

Spotifygrundaren vill riva sekelskiftesvillan

Av: 

Cornelis Rikken

Linn Elmervik

NÖJE

Spotifygrundaren Daniel Ek vill riva sin sekelskiftesvilla i Djursholm.

Det får kulturvurmaren Edward Blom att rasa.

– Även om man har startat Spotify borde man inte få köpa Mona Lisa, hugga sönder den och hånskratta folk i ansiktet, säger han.

Det var förra sommaren som Daniel Ek, 36, köpte sin 1890-talsvilla i Djursholm för hela 65 miljoner kronor.

Efter att ha upptäckt att huset var i dåligt skick och i behov av en totalrenovering ansökte Spotifygrundaren i mars i år om att få riva det.

Kommunen sa först nej då villan ansågs vara ett viktigt landmärke för Danderydsborna, men nu har länsstyrelsen i Stockholm gett honom grönt ljus, rapporterar Dagens Industri.

Detta har fått kändisgastronomen Edward Blom, 49, att reagera.

”Så oerhört tragiskt med sekelskiftesvillan i Djursholm som Daniel Ek tänker riva. Uppenbart fungerar inte vår lagstiftning för fem öre när en sådan illgärning inte kan stoppas omedelbart. Mitt hjärta gråter!”, skrev han på Twitter i veckan.

Jämför det med att hugga sönder Mona Lisa

För Nöjesbladet väljer Edward Blom att utveckla sitt resonemang.

– Jag förstod att kommunen hade fått bakslag gällande skyddet av den, och då tycker jag man har en väldigt, väldigt svag lagstiftning för vårt kulturarv. Det borde inte rivas något mer sekelskifteshus i det här landet, säger han.

Edward Blom menar att det måste finnas gränser för vad man får göra med det allmänna kulturarvet – även för en Spotifymiljardär.

– Även om man har startat Spotify borde man inte få köpa Mona Lisa, hugga sönder den och hånskratta folk i ansiktet. Det räcker inte med att vara väldigt rik för att få vara väldigt ond.

”Betalar gärna mina skattepengar”

Samtidigt kan han förstå frustrationen om man köper ett hus som inte lever upp till förväntningarna.

Men att Daniel Eks 65-miljonersvilla inte skulle gå att rädda, det köper inte Edward Blom:

– Det går alltid att renovera den. Det blir väl väldigt dyrt, men då är det viktigt att både EU och Sverige kan ge honom kulturbidrag. Ja, man kan hånskratta åt att en så rik människa ska ha kulturbidrag, men om det faktiskt kostade 10 miljoner mer än det borde ha gjort när han köpte den – okej, jag betalar gärna mina skattepengar till det.

– Det kan han få av mig, men att han river den, det kan vi aldrig acceptera.

”Intresset att riva är starkare”

Lovisa Ristner, jurist på länsstyrelsen i Stockholm, har upphävt kommunens beslut om att inte tillåta rivning av huset. Hon menar att det som finns kvar av ursprungshuset inte är tillräckligt framträdande för att det ska vara värt att bevara, trots husets dåliga skick.

– Huset byggdes i slutet av 1800-talet, sedan har det byggts till i olika omgångar. Kommunen har tyckt att volymen på huset är värt att bevara, skalet kan man säga, medan jag har gjort bedömningen att eftersom det är i så dåligt skick är det enskilda intresset att riva huset starkare, säger hon.

Aftonbladet har sökt Daniel Ek via Spotifys pressavdelning, men han avböjer att kommentera.

PODD Tv-bönderna och kärleken

I femte avsnittet av ”Bonde söker fru”-podden ”Tv-bönderna och kärleken” diskuterar Linn och Bea säsongens stora cliffhanger och avslöjar nakenbilden som chockar Instagram.

Lyssna:

 iPhone

 Spotify

 Acast


Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Edward Blom

LÄS VIDARE

61 kändisar avslöjar: Här är våra bästa och värsta julminnen

ÄMNEN I ARTIKELN

Edward Blom

Daniel Ek

Spotify

Djursholm