Dilba gick in i väggen efter framgångarna

”Kroppen lydde inte över huvud taget”

Med låten ”I’m sorry” och debutalbumet Dilba 1996 blev hon en av Sveriges största 90-talsstjärnor.

Men framgångarna gjorde att hon gick in i väggen.

– Det förändrade väldigt mycket för mig, säger hon i podcasten ”Hitfabriken”.

I podcasten ”Hitfabriken” berättar Dilba Demirbag, 47, att hon snabbt märkte att andra människors förhållningssätt till henne började ändras när hon slog igenom med musiken.

Oavsett om hon möttes av positiva eller negativa fördomar kände hon att hon inte kunde lita på andra människor och blev folkskygg samt drabbades av paranoia.

– Jag gick in i väggen efter det. Det förändrade väldigt mycket för mig, men också för att jag förstod rätt tidigt att jag måste vårda min integritet, säger hon i podcasten.

”Jätteläskig upplevelse”

Efter ett gig i Karlskoga var de på väg med turnébussen till Malmö för att spela in ”Nöjesmassakern”. Men på morgonen kunde hon inte stiga upp ur sängen. Det var en tydlig signal på att hon var på väg att gå in i väggen.

– Kroppen lydde inte över huvud taget. Det var en jätteläskig upplevelse, att inte kunna få upp en arm när telefonen ringde och ringde. Man var på något sätt fånge i sin egen fysiska kropp och det var något jag aldrig trodde kunde hända.

Händelsen gjorde att hon insåg vikten av att känna igen signalerna, annars kunde saker som vanligtvis tyckte var roliga bara bli jobbiga och tråkiga.

– Man ser allting som något jobbigt som måste göras, samtidigt som man vet i bakhuvudet att det är roligt. Jag är en HSP-person, Highly sensitive person, vilket gör att jag blir ännu mer känslig för oljud och brus.

Tackade nej till världskontrakt

När Dilba återvände från Malmö till Stockholm så fick hon veta att Warner Music ville sprida Dilba världen över. Men hon orkade inte och tackade nej till ett världskontrakt.

– Jag har lärt mig nånting som jag haft användning för i hela livet, att känna och läsa de här signalerna, lyssna på mig själv och sätta min integritet före allt annat som har med framgång eller ytliga saker att göra. Och min kärlek till musiken, för jag kände mer och mer att ”den slaktas här nu”. Jag vill inte komma i ett läge där det som blivit mitt viktigaste språk är något som blir “låt mig vara, jag orkar inte”.

– Världsframgångar har väl uteblivit på grund av det, men jag är tacksam för det har aldrig varit min drivkraft.

Dilba har utöver sin egen artistkarriär skrivit låtar till artister som Sarah Dawn Finer, Ola Svensson och Lorreen. I dag jobbar hon som it-rekryterare på ett eget bolag.

PODD Tv-bönderna och kärleken

I femte avsnittet av ”Bonde söker fru”-podden ”Tv-bönderna och kärleken” diskuterar Linn och Bea säsongens stora cliffhanger och avslöjar nakenbilden som chockar Instagram.

Lyssna:

 iPhone

 Spotify

 Acast


Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE