Tv-kocken skriver om bok efter hatstorm

Zeina Mourtada: ”Ledsen över att så många vill blanda in politik i min mat”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Zeina Mourtada.

NÖJE

Den populära tv-kocken tog med recept från Israel i sin nya kokbok – då fylldes hennes sociala medier med hat.

Nu väljer därför Zeina Mourtada att skriva om boken:

”Jag kommer att göra några korrigeringar”, skriver hon.

Tv-kocken Zeina Mourtada, 37, har vädjat att folk som sprider hat ska sluta följa henne i sociala medier och säger också att hon kommer att skriva om sin nya kokbok efter att ha mötts av en hatstorm på sin instagram.

”Jag kommer att göra några korrigeringar i boken, inga recept kommer att försvinna men jag ska kolla över vad jag kan göra för att det inte ska vara så här laddat”, skriver hon.

Ändrade till ”judiska köket”

Zeina Mourtada, som driver matbloggen Zeinas kitchen och har 144 000 följare på Instagram har lett matlagningsprogrammet ”Timjan, upp & tårta” på SVT och även återkommande medverkat i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

När förlaget Bonnier Fakta i fredags höll releasefest för ”Zeinas green kitchen” skrev hon på instagram att den nya boken innehåller:

”Mat från Korea, Bulgarien, Georgien, Ungern, Palestina, Mexiko, Chile, Libanon, Gambia, Indien, Ryssland, Balkan, Chile, Israel, Polen, Indonesien, Trinidad, Madagaskar och mycket mer”.

Och plötsligt forsade hatet in i kommentarsfältet. Anledningen: hon hade inkluderat recept från Israel i kokboken.

Inlägget är nu ändrat så att det istället står ”judiska köket” och Zeina Mourtada har stängt av kommentarerna, men inte förrän hundratals inlägg ifrågasatt Zeina, kokboken och Israel som land.

Vädjar: ”Avfölj mig”

I flera efterföljande inlägg har Zeina Mourtada skrivit om reaktionerna:

”Vad ledsen jag blir över att så många vill blanda in politik i min mat. Det hade jag verkligen inte förväntat mig”, skriver hon och vädjar också till dem som sprider hat att sluta följa henne i ett annat inlägg:

”Till alla som skriver så hatiska kommentarer, snälla avfölj mig. Hur kan man vara så elak? Jag vill inte ha er här i mitt flöde”.

Nöjesbladet har sökt Zeina Mourtada via förlaget Bonnier Fakta, men hon hänvisar till det hon redan skrivit på Instagram. Bonnier Faktas presskontakt hänvisar till att det är valborg och kan därför inte kommentera om boken kommer att dras in eller om ändringar ska genomföras i en eventuell andra upplaga av ”Zeinas green kitchen”.

Publicerad:

LÄS VIDARE