Carrie Fisher död – blev 60 år gammal

Star wars-stjärnan somnade in – fyra dagar efter hjärtattacken

Skådespelaren Carrie Fisher är död, 60 år gammal.

Det uppger dottern i ett pressmeddelande bara dagar efter kollapsen på ett flygplan mellan London och Los Angeles.

”Hon kommer att saknas enormt”, skriver dottern.

En legendar har somnat in.

08:55, lokal tid i Los Angeles, vid klockan 18 svensk tid, dog skådespelaren Carrie Fisher, 60 år gammal. Dottern Billie gav beskedet i ett pressmeddelande:

”Det är med mycket stor sorg som Billie Lourd bekräftar att hennes älskade mor Carrie Fisher gick bort denna morgon. Hon var älskad av världen och kommer saknas enormt”.

Föll ihop på flygplan

I fredags drabbades hon av en hjärtattack på ett flygplan mellan London och Los Angeles. Hon fick genast hjärt- och lungräddning av medpassagerare, fram tills planet landade 15 minuter senare och hon fördes till Ronald Reagan UCLA Medical Center. Sedan dess har hon kämpat för sitt liv. Motstridiga uppgifter har förekommit; TMZ rapporterade att hälsoläget var kritiskt medan stjärnans bror meddelade att man ännu inte kunnat bedöma läget. Så sent som på juldagen meddelade Fishers mamma Debbie Reynolds att läget var stabilt.

Carrie Fisher var vid tillfället på turné med sin biografi ”The princess diarist” där hon bland annat avslöjade sin tre månader långa affär med Harrison Ford under inspelningarna av ”Star wars”. Där öppnade hon också, precis som tidigare, upp kring sin bipolaritet och missbruket av kokain och receptbelagda läkemedel.

Spelade in nästa ”Star wars” i somras

Hon spelade mot honom i den ikoniska rollen som prinsessan Leia i ”Star wars”-serien: ”Stjärnornas krig” 1977, ”Rymdimperiet slår tillbaka” 1980, ”Jedins återkomst” 1983 och ”Star wars: Episode VII” 2015. I somras spelade hon in scener för kommande ”Star Wars Epidose VIII” med beräknad Sverigepremiär i december nästa år. Filmbolaget har meddelat att hennes scener är inspelade.

Hon medverkar även i ”Wonderwell” som ännu är under produktion.

Fishers första roll var i komedin ”Shampoo” med Warren Beatty och Golde Hawn 1975. Sedan dess har hon spelat i filmer som ”När Harry träffade Sally”, ”Hannah och hennes systrar” och ”The Blues brothers” men har även medverkat i serier som ”Sex and the city”, ”30 rock”, ”Smallville” och ”Big bang theory” som sig själv.

Stjärnorna sörjer Carrie

Efter dödsbudet strömmade kondoleanserna in från kändisvärlden.

"Star Wars"-kollegan Mark Hamill, som spelade Luke Skywalker, skriver på Twitter: "Inga ord. Förkrossad".

Billy Dee Williams, som spelade Lando Calrissian i ”Rymdimperiet slår tillbaka” och ”Jedins återkomst”, hyllar Fisher med en ”Star wars”-referens:

”Jag är djupt sorgsen över nyheten om Carries bortgång. Hon var en kär vän som jag hade den största respekten för. Kraften är mörk i dag”, skriver han på Twitter.

Fisher gästade flera gånger den animerade komediserien ”Family guy”. Serieskaparen Seth MacFarlane sörjer nu hennes bortgång.

”Carrie Fisher var smart, rolig, begåvad, överraskande och alltid väldigt rolig att umgås med. ’Family guy’ kommer att sakna henne oerhört”, skriver han på Twitter.

”Carrie Fisher överlevde inte. Jag är så fruktansvärt ledsen och sänder mina innerligaste kondoleanser till hennes familj, vänner och fans jorden runt”, skriver Bette Midler.

Pappan lämnade familjen

Carrie Fisher föddes 1956 i Beverly Hills, som dotter till artisten Eddie Fisher och skådespelaren Debbie Reynolds och kom att kantas av skandaler genom hela sitt liv. När Fisher var två år lämnade pappan hennes mamma – för hennes nära vän Elizabeth Taylor. Året därpå träffade mamman skoföretagaren Harry Karl, som i hemlighet spelade bort hennes förmögenhet på spel, förlustaffärer och prostituerade.

Carrie Fisher föll sedan in i tungt missbruk, själv hävdade att hon självmedicinerade sin bipolaritet med aspirin.

– Droger fick mig att känna mig normal, berättade hon 2001.

Tog överdos av mediciner och sömntabletter

Hon har berättat att hon tog kokain under inspelningen av ”Rymdimperiet slår tillbaka” 1980.

– Långsamt insåg jag att jag tog mer droger än andra och höll på att förlora kontrollen över det, sa hon senare.

1985 tog hon av misstag en överdos av receptbelagda läkemedel och sömntabletter och fördes i ilfart till sjukhus. Fisher skrev sedan om händelsen i boken ”Vykort från drömfabriken”, om hennes relation till sin alkoholiserade mamma och hur hon efter en överdos tvingas flytta hem till henne. I filmversionen spelades Fisher av Meryl Streep.

Lämnade Paul Simon – efter Heimlich manöver

Hon skrev även enmansshowen och sedan boken ”Wishful drinking” (2008) om sitt missbruk, 2016 belönades hon av Harvard College för sin öppenhjärtighet kring sina missbruk och psykiska problem.

Hon berättade också om den hatkärlek hon kom att känna till Star Wars, skaparen George Lucas – och kläderna hon var satt att bära i filmerna.

– George Lucas sa att jag tyvärr inte kunde få ha bh på mig under klänningen. När jag frågade varför svarade George, ”för att det inte finns några underkläder i rymden”.

– Metallbikinin i ”Jedins återkomst” var värst av allt, när jag la mig ner stod den upp. Så Boba Fett kunde se hela vägen till Florida, sa hon senare.

Hon blev också en feministisk stridskämpe genom sin frispråkighet kring filmbranschens diskriminering av kvinnor, och kraven på viktminskning.

– De ville inte anställa hela mig, utan bara tre fjärdedelar, sa hon till Good Housekeeping i början av året.

Carrie Fisher var tillsammans med artisten Paul Simon 1977–1983. Under inspelningen av ”Blues brothers” 1980 satte hon en brysselkål i halsen och räddades med Heimlich manöver av medskådespelaren Dan Aykroyd.

– Han räddade mitt liv och bad mig sedan gifta mig med honom. Och jag tänkte... wow, tänk om det händer igen? Jag borde antagligen gifta mig med honom.

Blev lämnad för en man

De var förlovade under ett kort tag. Fisher hittade dock tillbaka till Paul Simon.

De gifte sig 1983 men skilde sig bara två år senare, enligt hans självbiografi delvis på grund av hennes missbruk. De var skilda i ett år innan de började dejta från och till igen. Allt som allt var de tillsammans under 12 turbulenta år, konstaterade Carrie Fisher senare.

– Förhållandet var baserat på fantastiska diskussioner, det skulle nog ha stannat där, sa hon senare.

Hon var sedan tillsammans med agenten Bryan Lourd och fick dottern Billie Catherine Lourd med honom 1992. Lourd lämnade henne två år senare för Bruce Bozzi, chef för restaurangkedjan Palm, som han gifte sig med i oktober i år.

”Blir generad av det nu”

Carrie Fisher genomgick elektrokonvulsiv behandling, en elektrisk behandling av hjärnan, för sin bipolaritet och fick minnesluckor som följd. Hon menade själv att de åtta böcker hon skrev var till hjälp för att komma ihåg.

– Det är roligt att gå tillbaka till dem, för de är väldigt verklighetsbaserade och jag har dåligt minne. Det är som att ha sina minnen i bokaffärerna. Jag läste ”Surrender in pink” och kom ihåg saker från mitt förhållande med Paul Simon som jag glömt. Det är minnen jag blir generad av nu, har hon sagt till CNN.

Carrie Fisher sörjs närmast av dottern, mamman, två halvsystrar och en bror.

Publisert:

LÄS VIDARE