Gunilla Persson hemlös efter våldsamma branden

En person allvarligt skadad i olyckan: ”Det var total dödsångest”

1 av 5
NÖJE

HOLLYWOOD

Tidigt på torsdagsmorgonen väcktes Gunilla Persson av sprakande ljud.

När den svenska Hollywoodfrun rusade uppför trappen i hemmet i Pacific Palisades i Kalifornien slog eldslågor emot henne.

– Vi fick kasta oss ut bakvägen, säger hon.

Gunilla Persson och hennes dotter Erika, 14, klarade sig oskadda, men chockades av branden som dödade familjens ena katt, Tusse.

– Erika är helt förkrossad. Hon bara gråter och gråter, säger den svenska Hollywoodfrun.

Gunillas mamma, Iris, 91, befinner sig på sjukhus för observation, men har friskförklarats.

– Hon låg och sov på övervåningen när branden inträffade. Jag kunde inte ta mig fram till henne. Hade inte brandkåren kommit så snabbt hade hon inte klarat sig.

Räddningsarbetare lyckades stoppa lågorna just som de slog in i hallen. Bara gästtoaletten i Gunillas hus gick upp i rök.

Förkolnade rester

Husets front däremot är helt demolerat. Trädgården med blommor, bubbelpool och utemöbler är bara förkolnade rester och röklukten ligger tung i området.

Branden spred sig från grannhuset där ett par, en 53-årig kvinna och en 67-årig man, båda skadades.

– Mannen har skrivits ut. För kvinnan är det värre. Hon har svåra brännskador och vårdas på specialistklinik, säger Gunilla.

Det har rapporterats att branden började i gräset mellan två hus.

– Grannarna hade renoverat hemmet. Tydligen lämnade hantverkarna kvar en tinnerdunk med trasor som orsakade en explosion, säger Gunilla.

Nöjesbladet följde på torsdagen Hollywoodfrun när hon på torsdagen återvände till undervåningen på det avspärrade huset för att hämta kläder, pass och smycken.

Stöd av Röda korset

– Det var total dödsångest. Jag har aldrig varit med om en värre mardröm. Vi trodde att det här gamla huset skulle kollapsa över oss.

På det vita lakanet till hennes dubbelsäng syns spår av en sotsvart hand.

– En av brandmännen var här och slet ut sängen för att rädda vår andra katt, Lulle, säger Gunilla.

I nuläget är de hemlösa. Från olika byggföretag har Gunilla fått höra att återuppbyggnaden kan ta allt från tre månader till ett år. Av Röda korset har de fått 4000 kronor för att klara det första dygnet.

– I natt tar vi in på hotell. Sen vet jag inte vad som händer. Mitt största problem är min mamma. Sjukhuset vill ha ut henne och vi har ingenstans att ta vägen.

Hennes ögon fylls av tårar.

– Vi har suttit på akuten hela natten. Jag fick bara en timmes sömn.

Hon torkar av kinden.

– Men jag måste vara stark nu. För Erikas skull. Och för mammas.

ARTIKELN HANDLAR OM