Diabetes

Peter Jihde om kuppen på Diabetesgalan som TV3 vill stoppa för att den är för farlig

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Peter Jihde brinner intensivt för att informera om sjukdomen diabetes.
Så mycket att han vill dra det till sin spets på TV3:s ”Diabetesgalan” på tisdag.
– En bild säger mer än tusen ord. Jag vill överdosera lite med insulin i början av programmet, för att visa hur man blir skakig, svettig och helt vit i ansiktet och knappt kan prata. Men TV 3 och min läkare säger att det är för farligt, säger han.

Under torsdagskvällen visar TV3 dokumentären ”Leva utan att dö – en film om diabetes”. Kända och okända människor berättar som hur det är att leva med sjukdomen som minst en halv miljon svenskar har.
På tisdag nästa vecka visas den direktsända ”Diabetesgalan”, med Peter Jihde som programledare och artister som Molly Sandén, Jon-Henrik Fjällgren, Hans ”Kvinnaböske” Andersson och Gladys del Pilar. Artister som har eller har personer i närheten som drabbats av diabetes.
– Målet är inte bara att samla in pengar, utan kanske snarare att ge så mycket information som möjligt. Att folk ska veta skillnaden mellan diabetes typ 1 och 2. Att man ska veta vad som händer om man ser en diabetiker som ligger på gatan och skakar. Och att man ska få veta hur man ska leva för att slippa få en sjukdom som styr ens liv, säger Peter Jihde.

Vill intensifiera kampen

Han berättar hur galan blev till.
Christina Stenbeck (som äger TV3) hade en bror som hette Max (1985-2015), som dog i sviterna av diabetes. Anders Jensen (vd för MTG, TV 3:s modersbolag) har en son som heter Oliver, som är 21 år och har haft diabetes i många år. De har båda en önskan om att kampen mot diabetes ska intensifieras.
De tog kontakt med Diabetesförbundet. Och att TV3 och de sedan tog kontakt med Peter Jihde är inte så konstigt.
Han fick själv diabetes typ 1 för fem år sedan. Förra året släppte han boken ”Min diabetes – en match för livet”, skriven ihop med hustrun Karin. En bok som är en blandning av handbok, personliga reflektioner, intervjuer med kända diabetiker, självbiografi och kampbok för att ingen ska behöva skämmas för sjukdomen.
TV4:s populära programledare har blivit något av en inofficiell talesman för sjukdomen.
– Ja, jag har valt att tala om den. Att den kan döda mig varje dag. Att den dödar fem människor i Sverige varje dag. Att den är mycket farligare än vad folk tror. Att den inte går att bota. Att den kallas för en epidemi, det räcker väl som bevis för hur farlig den är.

”Jobbat parallellt”

Ett problem med Jihde som programledare var, förstås, att han jobbar för TV4.
– Jag talade om för TV4 att jag skulle tycka det var kul att leda galan och vara med i dokumentären. Sedan har jag inte varit inblandad. Jag har förstått att Anders Jensen och TV4:s vd Casten Almqvist har kommit överens om detta.
Hur mycket ledigt har du tagit från TV4?
– Ingenting. Jag har gjort Nyhetsmorgon två, tre dagar i veckan, sedan har jag jobbat parallellt. Jag leder Nyhetsmorgon på tisdag också, innan jag kör galan på kvällen. Parallelljobb funkar under kortare perioder.
Christina Stenbeck ska under galan, för första gången, berätta om sin bror Maxs öde.
– Det är ett moment där man får höra att det drabbar både slott och koja. Oavsett hur mycket pengar man har går det inte att värja sig mot diabetes.

”För farligt”

Egentligen vill Peter Jihde dra allt till sin spets på galan.
– En bild säger mer än tusen ord. Jag vill överdosera lite med insulin i början av galan, för att visa hur man senare blir skakig, svettig, helt vit i ansiktet, hjärnan säger stopp och kroppen försöker bara överleva och man kan knappt prata. Men TV 3 och min läkare säger att det är för farligt.
– Jag tror inte på det, där finns så många diabetiker och experter på plats, jag är övertygad om att de skulle ge mig något sött innan jag går ned i svart.
De kanske inte bara är måna om dig, de vill väl ha en programledare som inte slocknar innan galan är över?
– Då har jag lillebror Niklas på plats, han jobbar ju i koncernen. Det är bara att ändra förnamnet på skylten. Jag har tänkt på allt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarshop hos Gina Tricot! Klicka hem årets hetaste trender här.

Gina Tricot

Publisert:

LÄS VIDARE

Mollys ilska mot kända profilerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Diabetes

Peter Jihde

Jon Henrik Fjällgren

Gladys del Pilar

Casten Almqvist

Nyhetsmorgon