Norska stjärnskottet hyllar Zara Larsson

Astrid S: ”Det är coolt att hon är så politiskt engagerad”

1 av 3 | Foto: SOFIA NAHRINGBAUER
Astrid S.
NÖJE

Astrid S satsar på en karriär utanför hemlandet Norge.

Nöjesbladet har mött stjärnskottet – som har Pippi Långstrump och Zara Larsson som inspiration.

– Det är coolt att hon är så politiskt engagerad, säger Astrid S.

Den norska artisten Astrid S är på en snabbvisit i Stockholm. Det är inget ovanligt. Tjugoåringen har tajta samarbeten med svenskar inom musikbranschen, både i Stockholm och Los Angeles. Tidigare har hon också jobbat med Avicii.

– Jag känner att Stockholm har blivit en slags popmusik-huvudstad i världen. Det är Stockholm och LA som styr skutan lite. Det är väldigt spännande att följa med på hur Tove Lo och Zara Larsson har slagit igenom internationellt.

Beskrivs som en norsk Zara Larsson

Och att hon nämner Zara Larsson känns inte som en tillfällighet. Det är svårt att inte dra paralleller mellan de båda unga artisterna.

Det är många som ser dig som en norsk Zara Larsson, brukar du få höra det?

– Ja, det har jag hört förr. Det är bara ett fantastiskt bra komplimang. Men så känner jag att Zara Larsson är där uppe och jag är här nere, så jag måste upp en del hack innan jag känner att det blir på riktigt, säger hon.

Astrid S hoppade av skolan för att satsa på musiken. Det var en chansning. På den tiden hade hon varken skivkontrakt eller någon musik ute, men chansningen gick bra. Låten ”Hurts so good” har över 120 miljoner streams på Spotify, och i förra veckan släppte hon en nya singel ”Breathe”. Det är den första av en rad låtar som tillsammans ska bli en EP. I dag är Astrid S en av Norges största popexporter, så jämförelsen med Zara Larsson är legitim.

– Hon är en sinnessjukt duktig artist och det är coolt att hon är så politiskt engagerad. Jag ser väldigt mycket upp till henne, säger hon.

”Nyfiken på feminismen”

Astrid S delar Zara Larssons åsikter, men säger att hon själv inte är så bra på att uttrycka sig politiskt. Hon ser Larsson som häftig för att hon har skinn på näsan och vågar säga vad hon tycker.

– Jag är väldigt nyfiken på feminismen och men jag känner inte att jag klarar att ordlägga mig tillräckligt bra för att jag skulle gå ut och köra den banan. Kanske om några år.

Trots att hon Astrid S känner sig osäker på att uttrycka sig politiskt pratar hon gärna om sina starka kvinnliga svenska förebilder.

– Det var jag och Pippi Långstrump mot världen. Det har varit en väldigt viktig förebild för mig och hon har inspirerat mig mycket, säger hon.

”Har en väg att gå”

Astrid S har alltid känt att hon vill bevisa att tjejer kan göra samma sak som killar.

– Jag var så uppslukad i Pippi från att jag var två år, och det gjorde att min bild av världen och kvinnor blev lite snedvriden. Jag har vuxit upp i min egna bubbla där jag har tänkt att tjejer är bäst och starkast och att vi var så tursamma som var födda som tjej, säger hon.

Har den bilden krossats någon gång?

– När jag kom in i msuikbranschen blev feminismen som en upplysningstid för min del. Det var då jag egentligen lärde mig att man inte har de flesta fördelarna med att vara tjej. Så det var lite ”woow, det här är realiteten”. Vi har en väg att gå, det har vi såklart, säger Astrid S.

I sommar uppträder Astrid S i Stockholm, Östersund och Umeå, som delar av sin turné.

ARTIKELN HANDLAR OM