Oscarsnominerad filmfotograf nekas inträde till USA

Stoppades från att resa in i sista stund

avMathilde Albinsson

Foto: AP SCANPIX SWEDEN
Khaled Khateeb riskerar att missa Oscarsgalan efter att han stoppats när han skulle resa in i USA.

Filmfotografen Khaled Khateeb riskerar att missa Oscarsgalan.

Amerikanska immigrationsmyndigheten nekar den 21-årig syriske filmfotografen inträde i landet, skriver AP.

Khateeb jobbade med filmen ”The White Helmets”, som har nominerats till en Oscar för bästa kortdokumentär.

Khaled Khateeb, 21, skulle ha anlänt till Los Angeles från Turkiet under lördagen för att närvara vid Oscarsgalan. Men efter att amerikanska tjänstemän ska ha hitta ”nedsättande uppgifter” om Khateeb, stoppades han i sista minuten från att resa in i landet, rapporterar AP.

Termen ”nedsättande uppgifter” kan innefatta allt från terrorkopplingar till felaktiga resedokument.

– Ett giltigt resedokument krävs för att resa till USA, kommenterar Gillian Christensen, talesperson för Department of Homeland Security, till AP.

Khaled Khateeb ska ha fått ett visum utfärdat för att kunna närvara vid Oscarsgalan, men blev stoppad av turkiska myndigheter i veckan, skriver AP. Han ska då ha behövt ett särskilt pass för att få komma in i USA. Det finns ingen vidare förklaring till varför Khateeb hålls kvar i Turkiet.

Kunde ha fått Nobels fredspris

Khaled Khateeb arbetade med ”The White Helmets”, en 40 minuter lång dokumentär som har skapats för Netflix. Den har nominerats till en Oscar för bästa kortdokumentär. Filmen skildrar den grupp frivilliga räddningsarbetare, ”Vita hjälmarna” som hjälpte syrier under inbördeskriget. Många av gruppens medlemmar har dödats av Syriens president Bashar Assads flygvapen.

”Vita hjälmarna” tippades bli tilldelade Nobels fredspris 2016, men belönades i stället med ”Right Livelihood Award” - som också kallas det ”alternativa fredspriset”.

Om filmen kammar hem en Oscar går statyetten till regissören Orlando von Einsiedel och producenten Joanna Natasegara. Khateeb är en av tre personer som jobbat med filmfotot.

I slutet av januari skrev Khatib själv om utmärkelsen på sociala medier och den stolthet han kände inför att ha varit delaktig i dess framgång.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Film