Joakim Lundell

Djurens rätt riktar skarp kritik mot ”Jockiboi”

Nu ber profilen om ursäkt efter uppmärksammade videon

Av: 

Jakob Meijer

NÖJE

Ett klipp på när Jonna och Joakim ”Jockiboi” Lundell simmar med delfiner har fått Djurens rätt att reagera.

– Det finns så många skäl att låta bli och endast ett skäl för att göra det: egoism, säger Camilla Björkman, Djurens rätts förbundsordförande, i ett blogginlägg.

Jockiboi och Jonna Lundell befinner sig just nu på semester i Egypten. I deras senaste Youtubevideo får man se paret när de simmar med delfiner, ett klipp de nu kritiseras för.

Djurens rätt menar att det är ”extra tråkigt” att Jockiboi och Jonna Lundell med närmare 600 000 följare på Youtube lägger upp ett sådant klipp.

”Jockiboi har ett särskilt stort ansvar”

Paret påpekar själva i videon att de kollat upp att delfinerna mår bra och behandlas korrekt, de ska inte heller ha betalat för upplevelsen. Men på sin hemsida skriver Djurens rätt att ”delfiner i fångenskap är per definition inte rätt, en bassäng är aldrig en bra miljö för en delfin.”

– Vi är medvetna om att simma med delfiner är en dröm för många. Men det finns så många skäl att låta bli och endast ett skäl för att göra det: egoism. Personer som Jocke och Jonna, som når ut till och inspirerar väldigt många unga, har ett särskilt stort ansvar att var goda föredömen, säger Camilla Björkbom, Djurens Rätts förbundsordförande.

”Jag är glad att jag blev upplyst”

Paret har sedan dess tagit åt sig av kritiken. Jockiboi publicerade under torsdagen ett inlägg på Instagram, där han beklagar att hans dröm om att bada med delfiner gick före djurens eget välmående.

”Jag har haft några timmar nu innan flyget går hem kollat filmer som handlar om hur delfiner sköts och fångats ändrat uppfattningen och inser detta var fel att besöka och visa upp detta. Min tanke var aldrig att stödja djurplågeri vilket ni nog ser i videon att jag är helt kär i nästan alla levande varelser jag träffar och det var fel att låta min naiva sida och drömmar att träffa delfinerna få för att skaffa mig kunskap om hur dom egentligen lever och har det.”

Han riktar även ett tack till de som har hört av sig och velat dela med sig av sina kunskaper om delfiner i fångenskap, men Jockiboi skriver även att han fått ta emot dödshot efter videon.

”Jag är glad att jag blev upplyst och lärd av kunniga människor men resten av er som kommenterar dödshot och hat så är ni inte ett piss bättre än dom som har hand om dessa delfiner! Vi var naiva och okunniga och hela vårt gäng som besökte denna plats. Men för att få världen bättre måste man upplysa och lära folk på ett bra sätt och inte skrämma och hota dom med hat för med våld och hot kan man aldrig bekämpa djurplågeri!”

Nöjesbladet har sökt Jockiboi för en kommentar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Joakim Lundell

Jonna Lundell

Djurens Rätt