Björkmans Sverige-kupp – ett sätt att slippa jäv-anklagelser

Tobbe Ek om att Sverige får öppna Eurovision

1 av 4
NÖJE

Oj, Robin Bengtsson på startnummer ett i första semin. Ett startnummer som inte genererat en enda seger sedan semifinalerna infördes. 

Och Christer Björkman ligger bakom.

Han lär ha fått några högljutt irriterade telefonsamtal och sms från Robins skivbolag när de fick reda på den här kuppen.

Björkman ansvarig? Japp, han har anlitats av ukrainsk tv för att göra samma jobb som i Globen förra året. Som Eurovisions tävlingsproducent är han ansvarig för hur alla de tävlande bidragen ser ut i rutan och även för startordningen i semifinaler och finaler, efter att respektive land lottats till första eller andra halvan. 

Och Christer Björkman vet att man allra helst ska sparka igång Eurovision, eller Melodifestivalen för den delen, med ett partynummer. En upptempolåt som får igång festen.

Sverige lottades till den första halvan av den första semin och det finns inte mycket annat upptempo där. Snarare en väldig massa segt och tråkigt mög. Robin är den enda givna showöppnaren, även fast det givetvis är en mardröm för honom att gå ut allra först.

Jag gissar att Björkman har behövt försvara sitt beslut ett antal gånger inför den svenska delegationen och Robin Bengtssons skivbolag. Om han inte stängde av telefonen så fort det kom ut. 

Men för Christer blir det här också ett sätt att markera mot Sverige och för alla andra länder att han är oberoende och inte kommer ge Sverige några fördelar som Eurovisions tävlingsproducent.

Oavsett vilken annan låt han annars hade satt på startnummer ett hade Eurovisionfans högljutt ifrågasatt Björkman som jävig. Nu tystar han dem redan från början, men på Robin Bengtssons bekostnad som kommer få en svettig väntan i greenroom under första semifinalen.

Å andra sidan, när Robin Bengtsson tar sig vidare till final (och det råder ingen tvekan om det, tro mig, jag har hört alla låtar) så har Björkman redan bevisat sig som oberoende. Därför kan Robin Bengtsson räkna med ett bättre startnummer i finalen!

ARTIKELN HANDLAR OM