Zinat Pirzadeh ska förebygga självmord i Sverige

”Jag är tacksam att få vara en del av det”

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Zinat Pirzadeh.

avMathilde Albinsson

NÖJE

Varje år tar cirka 1500 personer sina liv i Sverige - en tonåring i veckan.

Det vill Suicide Zero sätta stopp för - nu med komikern och aktivisten Zinat Pirzadeh som ny ambassadör för den ideella organisationen.

– Jag är tacksam att få vara en del av det, säger Zinat Pirzadeh i ett pressmeddelande.

Mia Skäringer är det. Mattias Sunneborn och Saga Becker är det också. Ambassadörer för Suicide Zero, alltså.

Och nu ansluter även svensk-iranska komikern, skådespelaren, författaren och aktivisten Zinat Pirzadeh, som blir Suicide Zeros fjärde ambassadör.

Nollvision för självmord

Den ideella organisationen har en nollvision för antalet självmord i Sverige.

– Jag vet att det kan låta ouppnåeligt. Men engagemang, närvaro, att man frågar, att man bryr sig, det är så oerhört viktigt. Vi pratar om integration mellan svenskar och utlandsfödda, men är alla svenskar integrerade och sedda? Vi har jättemånga ensamhushåll i Sverige. Det är dags att vi reagerar på det.

– Sedan är det så bra det Suicide Zero gör. Ni är inte läkare och räddar ändå liv. Det är så himla fint och jag är tacksam att få vara en del av det, säger Zinat Pirzadeh i ett pressmeddelande.

70 procent är män

Zinat Pirzadeh har upplevt krig, flykt och att flera nära och kära tagit sina liv. Hon har ett stort engagemang för att hjälpa personer som har det svårt och når i sina kanaler ut till tusentals, skriver Suicide Zero i pressmeddelandet.

Cirka 1500 personer tar sina liv varje år. En tonåring i veckan. Och ungefär 70 procent av alla som begår självmord är män.

– Vare sig vi är med i Suicide Zero eller inte så måste vi alla vara uppmärksamma, våga fråga och vara ambassadörer för livet. Ibland behövs bara något lite som en kram för att någon ska orka fortsätta, säger Zinat Pirzadeh.

Under året planerar Suicide Zero tillsammans med Zinat Pirzadeh att starta kampanjen Kulturarbetare förebygger självmord.

ARTIKELN HANDLAR OM