Så många miljarder har Harry Potter dragit in

”Harry Potter”-filmerna har dragit in flera miljarder.

avAgnes Aronsson

NÖJE

51,877,687,62 galleoner, 11 siklar och 12 knutingar.

Så mycket trollkarlspengar har Harry Potters värld dragit in sedan första boken kom för tjugo år sedan.

Trots det har författarinnan J.K Rowling gått från att vara miljardär, till miljonär.

Det är nästan tjugo år sedan J.K Rowling släppte boken ”Harry Potter och de vises sten” och förtrollade en hel värld. Succén har hållit i sig, och nu, nästan två decennier senare har det kommit sju böcker och åtta filmer om ”pojken som överlevde”. De åtta filmerna har dragit in omkring 57 miljarder kronor, rapporterar Coinage. Men det är inte bara böcker och filmer som ökar på kassan. Det går även att roa sig med scenföreställningar i London och diverse åkattraktioner. För ett besök på Universals nöjespark i Orlando i USA får man per person betala över 1300 kronor för att besöka Harry Potters värld.

Under förra året gjorde spin-off filmen ”Fantastiska vidunder och var man hittar dem” storsuccé när den kom på bio, och filmen förväntas få flera uppföljare. Den kostade nästan två miljarder att göra, men drog tillslut in det tredubbla.

”Första författarinnan att bli miljardär”

J.K Rowling är den första författarinnan som har blivit miljardär (i brittiska pund) på att skriva romaner, enligt The Huffington Post. Men efter att ha betalat höga skattekostnader i Storbritannien, och skänkt stora summor till välgörenhet har succéförfattarinnan återigen gått från att vara miljardär till att ”endast” vara miljonär.

Så vad är Harry Potters värld då värd? Svaret är 51,877,687,62 galleoner, 11 siklar och 12 knutingar, enligt Coinage. För mugglare är det ungefär 220 miljarder svenska kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker

Film