Petra Medes sorg: Önskade hon kunde få fler barn

1 av 3
NÖJE

Petra Mede trodde länge att hon inte ville ha barn.
Men när hon väl blev mamma önskade hon att hon kunde skaffa fler.
– Allt blir bättre när man får barn. Hon har givit mig all den mening jag behöver för att ticka på, säger hon i podcasten Nemo möter en vän.

Programledaren och komikern Petra Mede, 47, trodde inte att hon ville ha barn.

Men när hon för fyra år sedan fick sin dotter Adeline så förändrades allt. Nu önskar hon att hon kunde få fler, berättar hon i podcasten.

– Men jag får vara tacksam för det jag fått. Allt blir bättre när man får barn. Hon har givit mig all den mening jag behöver för att ticka på, säger hon i Nemo möter en vän.

Oddsen talade emot henne

Det var först efter att hon fött sin dotter som hon blev informerad om att det inte hörde till vanligheterna att kunna få barn i hennes ålder. Nu kan hon ångra att hon inte skaffade barn tidigare så att det kunde bli fler.

– I min generation så väntar man så länge med att få barn. Jag fyllde 43 år två månader efter att hon föddes och jag fick reda på att jag lika gärna inte hade kunnat få barn. Jag fick höra att det är två eller fem procents chans att bli gravid när man är så gammal som jag, säger hon och rekommenderar andra att skaffa barn tidigare.

Mede har tidigare pratat om att hon efter att ha fått barn blivit biologisk, konservativ och ”ganska borgelig”. Att hon nu tycker att det är självklart att det är mamman som ska vara hemma med barnet. Men det är inte den enda förändringen som skett hos henne sedan hon blev mamma.

”Det är som en religiös upplevelse”

– Jag hatar att slösa min tid nu. Folk säger att man blir så effektiv när man fått barn och det stämmer verkligen. Man använder tiden bättre och får mer gjort. När jag inte är med min dotter tittar jag aldrig på tv, utan då ser jag till att göra jobb eller annat som leder till någonting. Allting blir bara mer värdefullt på något sätt.

Hon tror inte att den existensiella meningen med livet är att få barn, men att de ger en större känsla av mening i livet.

– Jag är ju så otroligt behövd nu. Jag lever för någon annans skull. Det är ju som en religiös upplevelse. I kyrkan pratar man om att när man blir frälst så är det inte man själv man lever för, utan då är det Jesus som lever i en. Det är precis samma religiösa som uppstår nu med barn. Min dotter är mitt liv.

ARTIKELN HANDLAR OM

Petra Mede