Sanna historien bakom Netflixsuccén ”Baby reindeer”

Vad hände med Martha i verkligheten?

Publicerad 2024-04-23

Den kusliga stalkerhistorien ”Baby reindeer” har hänt på riktigt.

Här är fyra frågor och svar om den sanna berättelsen bakom Netflixsuccén.

Nya Netflixserien ”Baby reindeer” har tagit många tittare med storm och faktum är att berättelsen är baserad på verkliga händelser.

Serieskaparen och komikern Richard Gadd, 34, spelar en fiktiv version av sig själv som handlar om hans egna erfarenheter av stalking.

I serien får tittarna följa karaktären Donny Dunn, spelad av Gadd, som förföljs av Martha, en medelålders kvinna som tidigare dömts för olaga förföljelse. Det är inte känt vad stalkern Martha heter i verkligheten.

Richard Gadd har ändrat berättelsen något för att ”skapa dramatiska höjdpunkter”. Men i en intervju med The Guardian säger han att ”berättelsen är genomgripande sann”.

– Jag blev svårt stalkad och grovt misshandlad, säger han i samma intervju.

Serien handlar nämligen också om Gadds erfarenheter av att ha blivit neddrogad och våldtagen av en framgångsrik, äldre manusskribent i tv-branschen.

Många tittarna lämnas nu med flera frågor om vad som egentligen hänt och vilka personerna bakom historien är. People har tagit reda på några av svaren.

Richard Gadd spelar en fiktiv version av sig själv.

Vem är Richard Gadd?

Richard Gadd är en skotsk komiker som inledde sin karriär genom att uppträda på stand up-scener.

Hans show ”Monkey See Monkey Do” från 2016 handlade om komikerns erfarenheter av övergrepp. Föreställningen prisades med det prestigefyllda The Edinburgh comedy award.

Det prisade framträdandet ledde till fler framgång och 2019 skrev Richard Gadd enmanspjäsen ”Baby reindeer” som är föregångaren till Netflixserien med samma namn, som hade premiär i april 2024.

Nu jobbar Gadd med dramaserien ”Lions” som kommer att sändas på BBC i sex delar.

Skådespelaren Jessica Gunning spelar stalkern ”Martha”.

Är ”Baby reindeer” verkligen en sann historia?

Serien är baserad på Richard Gadds liv då en kvinna år 2015 började förfölja komikern.

I serien träffar Gadds karaktär stalkern Martha på en bar där han jobbar. Hon inleder en konversation med honom och sedan går det bara utför.

Detta hände också i Gadds verkliga liv. Den riktiga stalkern gick in på en pub och sa att hon inte hade råd att köpa en drink, varpå Gadd erbjöd henne en gratis dryck.

När stalkern fick Gadds mejladress inleddes en stalking-period på fyra år där hon kallade honom för ”Baby reindeer”. Under den här tiden skickade stalkern 41 071 mejl och 350 timmar av röstmeddelanden. Men det slutar inte där.

Hon skrev även 744 tweets, 46 meddelanden på Facebook och brev på totalt 106 sidor.

– Till en början tyckte alla på puben att det var roligt att jag hade en beundrare. Sedan började hon ta sig in i mitt liv, förföljde mig, dök upp på mina gig, väntade utanför mitt hus, skickade tusentals röstmeddelanden och mejl, har Gadd sagt i en intervju med The Times.

Han gick till polisen men fick inte särskilt mycket hjälp. Enligt Gadd ifrågasatte de att en kvinna kunde förfölja en man på det sättet, eftersom det brukar vara tvärtom när det kommer till den här typen av brott.

– Jag var fysiskt rädd för jag visste inte hur långt hon kunde gå. Hon hade kunnat vara beväpnad med kniv, säger han till tidningen.

Richard Gadd i ”Baby reindeer”.

Vem är den riktiga Martha?

Richard Gadd har aldrig gått ut med vem den verkliga Martha är. Detta i syfte att skydda hennes identitet.

Även om hon förföljde honom under flera år känner han fortfarande viss sympati för henne då hon är psykiskt sjuk.

I en intervju med GQ har komikern sagt att han har gjort vissa ändringar i Netflix-karaktären för att det inte ska bli för likt den riktiga stalkern.

– Vi har ändrats så mycket så jag tror inte att hon skulle känna igen sig själv, säger Richard Gadd.

Jessica Gunning i ”Baby reindeer”.

Vad hände med den verkliga Martha?

I serien döms Martha till nio månaders fängelse samt ett fem år långt besöksförbud mot Richard Gadd.

Gadd har inte berättat hur stalkingen fick ett stopp i verkligheten.

– Det löste sig, jag kände mig kluven till situationen. Jag ville inte kasta någon som mådde så mentalt dåligt i fängelse, har han sagt.

Men han bevisade för polisen att han blivit trakasserad. Detta genom att spela in alla hotfulla meddelanden från stalkern.

ANNONS