Hov1: ”Branschen tycker inte vi är tillräckligt balla”

”Vi tänker inte tappa det som många gör när det går bra”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

NÖJE

De kallar det för ”Sveriges starkaste debut”.

För Nöjesbladet berättar Hov1 om ansvarsrollen, varför de inte känner press och kängan åt alla som tvivlat.

– Vi tänker inte tappa det som många gör när det går bra, säger Ludwig Kronstrand.

Magkänslan säger: ”det kommer att gå bra”.

Det gör det också.

En vecka senare tvingas Gröna Lund stänga grindarna när 17 500 personer vallfärdar för att se Hov1:s första stora Stockholmsgig efter en albumdebut där samtliga låtar gått rakt in på Spotify topp 50.

Magkänsla eller inte, ett och ett halvt års slit i ett garage i Nacka visar sig vara början på en framgångssaga den svenska hiphopgruppen, som består av Noel Flike, Ludwig Kronstrand, Dante Lindhe och Axel Liljefors Jansson, inte vill ta för givet.

– Vi tänker inte tappa det, som många gör när det börjar gå bra. Vi vill överträffa oss själva på alla sätt och vis, hela tiden ta nästa steg. Bättre musik, bättre gig, att ge mer av oss själva. Vi måste fortsätta jobba hårt, säger Ludwig Kronstrand.

– Men vi känner inte direkt någon riktig press. Vi litar på oss själva väldigt mycket, och på varandra, och känner att vi har koll på vad vi kan. Vi kommer från ingenting och har byggt det här själva.

”En känga åt branschen”

Gruppens sommarturné ”Almost famous tour”, som fortsatt locka enorma publikskaror Sverige runt, gör sitt sista stopp tre dagar innan Rockbjörnens musikgala i Kungsträdgården. Förra året var gruppen den mest önskade att spela live och i år har de, tillsammans med Håkan Hellström, flest nomineringar.

– Det känns askul att vara nominerad till så många. Vi hade velat vara nominerad i ”Årets fans” också, för det tycker vi verkligen att vi har, säger Noel.

Ni sjunger i en av låtarna om ”Sveriges starkaste debut”. Hur viktigt var det att det skulle bli just det?

– Vi kände väl att det var det albumet skulle vara, och det är Sveriges starkaste debut. Det har gått väldigt bra, men det låg också i luften, säger Ludwig.

Hur låg det i luften?

– Vi har en bra kommunikation med våra fans och när vi var redo att ta nästa steg så var de redo med. Dessutom, vi valde att släppa just de här nio låtarna. Vi har 370 skisser och skulle kunna släppa ett nytt album i morgon om vi ville. Men albumet berättare en historia som är mer invecklad och komplex än man tror. Den finns där för den som lyssnar och förstår.

Läser man mellan raderna, när man lyssnar på albumet, får man känslan av att inte alla trott på er.

– Det är mer en känga åt branschen. Vi uppfattar det lite som att man inte tycker att vår musik är tillräckligt kreddig, att vi inte är tillräckligt balla. Men det spelar ingen roll. Vi gör inte musiken för dem. Vi gör den för oss och dem som lyssnar, säger Noel

– Man vill att så många som möjligt ska tycka om det man gör, men kritiken rinner av. Det är också en känga till folk vi träffat på vägen som varit för självupptagna för att se att vi kommer. Som tagit oss med en klackspark och börjat behandla oss annorlunda nu när det går bra, säger Ludwig.

”Både hemskt och fint”

Ni har extremt mycket fans och kollar man på kvinnliga artister med samma typ av fanbase snackas det mycket om att ta ett ansvar gentemot dem. Hur känner ni?

– Det där är... det är konstigt, för vi behöver inte riktigt ta något ansvar. Det är ingen som förväntar sig att vi ska göra det, sedan är vi inte direkt ultrakontroversiella heller. Men tjejer i samma position får av någon anledning kravet att vara förebilder. Vi behöver inte ta ett ansvar, säger Noel.

Oavsett så lutar sig fansen mycket på er, skriver att ni är det som gör dem glada. Ibland att ni är det enda som gör dem glada.

– Det är både hemskt och fint, på ett sätt. Men samtidigt, om det vi gör får folk att må bra och får dem att känna att vi finns där som det som gör dem glada för ett tag, då vill man inte tacka nej till det. Vi ser det snarare som en bra grej. Något fint, säger Noel.

Ni tänker inte tappa det bara för att det går bra säger ni. Hur gör man för att inte tappa det?

– Man knarkar inte. Och forsätter jobba, säger Ludwig.

– Vi kommer att fortsätta jobba lika hårt. Bara för att det gick så bra, som det gick med Grönan, betyder det inte att vår studio i ett garage i Nacka blivit ett stort studiokomplex i mitten av stan. Det är fortfarande samma studio, samma soffa, allt är likadant. Det måste man ha i åtanke. Att bara för att det går bättre och bättre betyder det inte att allting kommer på ett silverfat, säger Noel.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN