David Batra

Man både skrattar åt, och tycker lite bättre om, AKB

David Batras show är mycket rolig

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Det är mycket imponerande hur David Batra snabbt lyckades göra om sin standupshow när hustrun plötsligt inte längre var partiledare.

Förmodligen gjorde det showen bättre. Mer empatisk.

Och hade David Batra vågat vara lite mer politisk, hade det kunnat bli en femplusshow.

När AKB, som Anna Kinberg Batra ofta har kallats under senare tid, rätt fult manövrerades bort som partiledare för drygt en månad sedan, trodde jag det var kört.

För showen, alltså.

Hur det går för moderaterna ger jag blanka fan i.

Tog dock för givet att David Batra skulle lägga ned showen. Inte fanns det väl någon relevans i en show om en föredetting?

Så fel man kan ha. David Batra gick blixtsnabbt ut och meddelade att showen var på, som planerat. Och biljettförsäljningen rusade i taket. Batra bokade till och med Globen för en show. Är det skadeglädje? Numera tycker ju ungefär 80 procent av svenska folket att moderaterna har fel åsikter.

Här finns mycket roligt material som säkert var med från början.

Hur smått bisarrt det ibland kan vara att bo ihop med en partiledare och statsministerkandidat. Hur det påverkar livspusslet. Hur man får egentid med sin fru när hon ständigt är omgiven av badvakter.

Redan här var ju David Batra tvungen att balansera på slak lina. Där andra komiker har frossat i allt från AKB:s utseende till hennes robotliknande uppträdande, skulle ju David skämta om sin fru. Hon han håller kär. Vara både vass och hjärtlig.

En del av de nytillkomna skämten har han tyvärr babblat sönder i intervjuer. Men… folk läser ju inte tidningar längre som förr, så det fungerar ändå mycket bra. Blir också väldigt roligt när han fantiserar om vad som kunde ha hänt om AKB hade blivit statsminister. Vad han under ett statsbesök av USA:s president hade kunnat gjort med Melania, medan AKB diskuterat politik med Donald Trump.

Vill slå fast att Löfven är tråkig

Här finns träffsäkra och egensinniga utvikningar om allt från folks nutida besatthet av mobiltelefoner, till hur det är att vara gäst i ”Pluras kök”.
Här skämtas politiskt, lätt elakt åt både höger och (mer) vänster. David Batra vill gärna slå fast att Stefan Löfven är lika tråkig som hans fru har ansetts vara.

Tänk om han hade vågat använda bara lite av det inside-skvaller som AKB naturligtvis förfogar över, vilken vass politisk standupshow det hade kunnat bli, också.

AKB har varit tacksam för svenska komiker. Det blir betydligt svårare att skämta om moderaterna i framtiden. Ulf Kristerssons och min dotter spelade några år i samma fotbollslag. Det var kul att gnabba politik med honom vid sidlinjen. Men han är för slipad för att bli en driftkucku.

Det allra mest imponerande med David Batras show är att han på något sätt både lyckas äta och behålla kakan.

Den är väldigt rolig, ibland på AKB:s bekostnad. Men det är gjort med ett bultande hjärta. En kärleksförklaring, också.

Trots att man under 90 minuter skrattar så man nästan trillar ur stolen åt skämten om AKB, tycker man efteråt faktiskt rätt så mycket bättre om henne också.

FOTNOT: På premiären medverkade AKB själv på scenen, det får vi ta för givet var ett undantag.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Publisert:

LÄS VIDARE

David Batra: Jag kan gå hur mycket back som helst

ÄMNEN I ARTIKELN

David Batra

Anna Kinberg Batra

Stefan Löfven

Politik